Ovaj čokoladni kolač bez brašna, koji sadrži i čokoladu i kakao je jako ukusan! Gusta glazura od čokoladne glazure prelazi preko vrha. Evo kako se priprema čokoladni kolač bez brašna.
Sastojci za čokoladni kolač bez brašna:
- 170 g komadića gorke čokolade
- 113 g maslaca, sobne temperature
- 150 g šećera
- 1/4 žličice soli
- 1 do 2 žličice espresso kave, po želji
- 1 čajna žličica čistog ekstrakta vanilije, po izboru
- 3 velika jaja
- 40 g kakaa
Glazura za čokoladni kolač bez brašna:
- 170 g komadića čokolade
- 113 g gustog vrhnja
Kako se priprema čokoladni kolač bez brašna?
Zagrijte pećnicu na 180°C. Lagano namastite metalni okrugli kalup za tortu i izrežite komad pergamenta kako bi pristajao, namastite ga i položite na dno kalupa. Za pripremu čokoladnog kolača bez brašna stavite čokoladu i maslac u zdjelu prikladnu za mikrovalnu pećnicu i zagrijavajte dok se maslac ne otopi i ne omekša. Miješajte dok se ne otopi, po potrebi kratko podgrijte. To možete učiniti i preko plamenika postavljenog na vrlo nisku temperaturu. Otopljenu čokoladu/maslac prebacite u zdjelu za miješanje.
Umiješajte šećer, sol, espresso prah i vaniliju. Espresso poboljšava okus čokolade kao što to čini vanilija. Korištenje 1 čajne žličice jednostavno će poboljšati okus. Dodajte jaja, kratko miksajući dok ne postane glatka. Dodajte kakao prah i izmiksajte samo da se sjedini. Žlicom stavljajte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite kolač 25 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite u plehu 5 minuta. Preokrenite čokoladni kolač bez brašna na tanjur za posluživanje.
Za pripremu glazure: stavite čokoladu u posudu otpornu na toplinu. Zagrijte vrhnje dok ne zavrije, ali da se po rubu pojavljuju sitni mjehurići. Prelijte vrhnje preko čokolade, vrlo kratko promiješajte da se sjedini i ostavite da odstoji 5 minuta. Ponovo miješajte. Glazuru prelijte žlicom po čokoladnom kolaču, rasporedite je da malo kapne po stranicama. Ostavite glazuru da se stegne nekoliko sati prije posluživanja čokoladnog kolača bez brašna.