Ovaj čokoladni kolač bez brašna, koji sadrži i čokoladu i kakao jako je bogat. Okusite njegovo bogatstvo još danas.
Sastojci za čokoladni kolač bez brašna:
- 225 g maslaca, narezanog na kockice
- 300 g crne čokolade, grubo nasjeckane
- 1 žlica kave u prahu
- 6 većih jaja, odvojiti bjelanjke i žumanjke
- 100 g mekog svijetlo smeđeg šećera
- 200 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 30 g kakaa u prahu
Kako se priprema čokoladni kolač bez brašna?
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa. Premažite maslacem kalup za tortu promjera 23 cm i obložite podlogu papirom za pečenje.
Otopite maslac i čokoladu u zdjeli otpornoj na srednje visoke temperature u mikrovalnoj pećnici ili iznad posude s lagano prokuhanom vodom. Pomiješajte prah kave s 2 žlice vruće vode dok se ne otopi. Kavu umiješajte u čokoladu i ostavite sa strane da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli mutite bjelanjke 2 minute električnom pjenjačom dok ne postanu mekani snijeg. U drugoj velikoj zdjeli miksajte oba šećera, vaniliju i žumanjke 5-8 minuta, ili dok ne postanu blijeda i pjenasta. Prosijte kakao prah u smjesu žumanjaka i lagano promiješajte da se sjedini. Vaš čokoladni kolač uskoro je gotov.
Ohlađenu čokoladu umiješajte u smjesu od žumanjaka, pa nježno umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Prebacite u lim i pecite 1 sat-1 sat 20 minuta, ili dok ražanj umetnut u sredinu kolača ne izađe čist. Ostavite da se ohladi, izvadite iz kalupa i poslužite sa svježim bobičastim voćem, ako želite. Čokoladni kolač bez brašna je gotov.