Vrlo je važno ne prepeći ove čokoladne keksiće jer bi to moglo rezultirati tvrdim, suhim keksićima za razliku od mekanih kolačića kako je predviđeno. Kako se pripremaju čokoladni keksići?
Sastojci za čokoladne keksiće:
- 3 žlice maslaca
- 200 g komadića čokolade, podijeljene
- 60 g tamnosmeđeg šećera
- 30 g šalice šećera
- 2 velika jaja
- 1 žlica vode
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 150 g brašna
- 30 g kakaa u prahu
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
Čokoladni keksići – priprema:
Postavite rešetku u gornju i donju trećinu pećnice i zagrijte na 180°C. Obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje. Ravnomjerno poprskajte sprejom za kuhanje. U zdjeli prikladnoj za mikrovalnu pećnicu zajedno zagrijavajte maslac i 50 g komadića čokolade na 50 posto snage u koracima od 20 sekundi dok se ne otope. Izvadite iz mikrovalne i miksajte dok ne postane glatko. Pomoću ručnog miksera dodajte smjesu maslac-čokolada, tamno smeđi šećer, granulirani šećer, jaja, vodu i vaniliju i miješajte na maloj brzini dok se dobro ne sjedini.
Prosijte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol u zdjelu i miješajte na laganoj vatri dok se dobro ne sjedini, pazeći da ne pretjerate. Umiješajte preostalih 150 g komadića čokolade. Pomoću srednje velike žlice za kekse rasporedite tijesto na pripremljene limove za pečenje. Po želji pospite sitnom soli. Pecite oko 12 minuta. Nemojte prepeći. Izvadite čokoladne keksiće iz pećnice i ohladite na limovima za pečenje 15 minuta, zatim prebacite na rešetku da se čokoladni keksići potpuno ohlade.