Potražnja za receptima bez glutena sve je veća. Donosimo recept za čokoladnu tortu bez glutena koja će vas oduševiti. Priprema ove čokoladna torta bez glutena traje oko sat vremena.
Čokoladna torta bez glutena zahtjeva sljedeće sastojke:
- 320 g šećera
- 285 g brašna bez glutena
- 65 g kakaa u prahu
- 6 g praška za pecivo bez glutena
- 8 g sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 2 jaja, sobne temperature
- 1 šalica mlijeka
- pola šalice biljnog ulja
- 4 g ekstrakta vanilije bez glutena
- 150 ml kipuće vode
Za glazuru:
- 115 g maslaca
- 4 g ekstrakta vanilije bez glutena
- 50 g kakaa u prahu
- 450 g šećera u prahu
- 40-60 g mlijeka
Upute za pripremu čokoladne torte bez glutena:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Postavite rešetku u sredinu pećnice. Namastite dva okrugla kalupa za tortu. Stavite na stranu. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol dok više ne bude vidljivih grudica.
Dodajte jaja, mlijeko, ulje i vaniliju. Mikserom mutite na srednjoj brzini dvije minute. Umiješajte kipuću vodu. Žlicom ravnomjerno rasporedite tijesto u kalupe za torte. Pecite 35 do 38 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi u tavi 5 minuta, a zatim je izvadite iz tepsije i ostavite da se ohladi na rešetki. Čokoladna torta bez glutena skoro je gotova.
Za glazuru: U srednjoj zdjeli za miješanje tucite maslac i vaniliju dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajte kakao prah i tucite dok se ne sjedini. Postupno dodajte šećer u prahu, šalicu po šalicu. Polako umiješajte mlijeko. Po potrebi dodajte još mlijeka da dobijete željenu gustoću. Prelijte o čokoladnoj torti bez glutena. Čuvajte čokoladnu tortu bez glutena u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tri dana ili u hladnjaku do tjedan dana.