Čips od povrća odlična je grickalica koja će se savršeno uklopiti u svaku zabavu. Kako pripremiti čips od povrća?
Sastojci za čips od povrća:
- crvena ili zlatna cikla
- tikvice
- tikva
- bijeli krumpir
- batat
- sol
- ulje
Upute za pripremu čipsa od povrća:
Zagrijte pećnicu na 150°C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje.
Očistite povrće, a zatim ogulite po želji, možete ostaviti kore. Uz pomoć rezača narežite povrće na tanke ploške.
Za povrće s visokim udjelom vode (cikla, tikvice, ljetne tikve):
Položite kriške povrća u jednom sloju na papirnate ručnike. Obilno pospite soli. Ostavite sa strane i ostavite da se znoji višak vlage 15 minuta. Kad prođe 15 minuta, papirnatim ručnicima obrišite dodatnu vlagu. Prebacite u pripremljene limove za pečenje u jednom sloju, pa premažite ili poprskajte uljem. Stavite limove za pečenje u pećnicu i pecite 15 minuta. Nakon 15 minuta okrenite posude. Pecite dodatnih 15 minuta, a zatim ponovno okrenite. Pecite još 5-10 minuta ili dok čips ne posmeđi i postane lagano hrskav.
Za povrće s malim udjelom vode (batat, bijeli krumpir):
Stavite ploške povrća u veliku zdjelu, dodajte dovoljno ulja da se sve kriške lagano premaže i stavite da se premaze. Provjerite jesu li sve strane svake kriške dobro premazane. Stavite čips od povrća u jednom sloju na pripremljene limove za pečenje. Lagano pospite soli. Stavite limove za pečenje u pećnicu i pecite 15 minuta. Nakon 15 minuta okrenite posude. Pecite još 15 minuta, a zatim ponovno okrenite. Pecite još 5-10 minuta.