Med je proizvod pčela. Stoljećima se koristi kao hrana i lijek. S druge strane, cimet je začin koji potječe od kore stabla cimeta. Ljudi beru i suše njezinu koru koja se uvija u ono što je općenito poznato kao štapići cimeta. Cimet možete kupiti kao cijele štapiće, samljevene u prah ili kao ekstrakt. I med i cimet sami po sebi imaju višestruke zdravstvene prednosti. Međutim, neki navodno je cimeta i meda još korisnije.
Kako koristiti cimet i med za poboljšanje zdravlja?
Med i cimet mogu se jesti ili nanositi na kožu. Kupite visokokvalitetni nefiltrirani med i cejlonski cimet kako biste iskoristili najveće prednosti. Najbolji način korištenja meda u prehrani je zamjena za šećer. Kupite nefiltrirani med, jer većina visoko prerađenog meda na policama supermarketa ne nudi nikakve zdravstvene beneficije. Med ipak koristite s oprezom jer je još uvijek bogat šećerom. Također biste trebali biti svjesni da cimet sadrži spoj zvan kumarin, koji u velikim dozama može biti otrovan. Sadržaj kumarina je mnogo veći u kasijskom cimetu nego u cejlonskom cimetu.
Najbolje je kupiti cejlonski cimet, ali ako konzumirate sortu Cassia, ograničite dnevni unos na 1/2 žličice (0.5-2 grama). Možete sigurno konzumirati do 1 žličicu (oko 5 grama) cejlonskog cimeta dnevno (46 Pouzdani izvor). Također cimet i med možete koristiti za liječenje kožne infekcije, pomiješajte med s malom količinom ulja cimeta i nanesite ga izravno na zaraženu kožu. Cimet i med imaju višestruke zdravstvene prednosti, od kojih mnoge podupire znanost. Oba ova sastojka posebno su korisna za poboljšanje zdravlja srca i liječenje infekcija.