Chutney umak potječe iz indijske kuhinje, a glavni su mu sastojci voće i povrće. Ono što je idealno jest da se chutney umak prilagođava prema osobnom ukusu. Može biti slađi ili kiseliji, začine birate vi, a važno je samo da pogodite sastojke.
Da bi chutney umak bio savršen, preporuča se koristiti što je više moguće povrća i voća, a sastojci za idealan recept su sljedeći:
- 750 g jabuka
- 750 g krušaka
- 500 g šećera
- 250 grama grožđica
- 700 ml octa
- 500 ml vode
- začini prema želji (sol, papar, kurkuma)
Chutney umak priprema se u nekoliko koraka:
- Očistite jabuke i kruške od koštica, narežite ih.
- Sve sastojke stavite u lonac, pomiješajte i pustite da zavrije.
- Kuhajte 30 do 40 minuta na laganoj vatri, odnosno dok se ne zgusne
- Ostavite da se ohladi.
- Stavite umak u staklenke.
Ako vam se ne sviđa ova kombinacija voća, možete koristiti i šljive, marelice ili pak rajčicu. U svakom slučaju, chutney umak idealno se slaže kao umak svim vrstama mesa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa