Chiffon torta je lagana torta spužvaste teksture napravljena od jednostavnih sastojaka kao što su ulje, jaja, šećer, brašno i arome. Chiffon torta ima teksturu između biskvita i kolača s maslacom. Sastojci potrebni da se pripremi ukusna chiffon torta su:
- 2 šalice prosijanog brašna za kolače
- 180 grama bijelog šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 7 velikih jaja
- 100 ml hladne vode
- 60 ml biljnog ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica ekstrakta limuna
Prvo što trebate učiniti kada pripremate chiffon tortu je zagrijavanje pećnice na 170°C. Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u posudu te udubite sredinu. Dodajte žumanjke, vodu, ulje, ekstrakt vanilije i ekstrakt limuna u udubinu navedenim redoslijedom, bez miješanja. Istucite bjelanjke u velikoj zdjeli dok ne postanu vrlo čvrsti. Koristeći iste mješalice, tucite tijesto od žumanjaka dok ne bude glatko i svijetlo te lagano prelijte preko bjelanjaka. Smjese nježno spojite gumenom lopaticom bez miješanja. Ulijte tijesto u posudu za pečenje.
Pecite chiffon tortu u prethodno zagrijanoj pećnici 55 minuta. Povećajte temperaturu na 180°C i nastavite peći dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, još 10 do 15 minuta. Chiffon torta je gotova i spremna za posluživanje, nakon što se ohladi i premaže glazurom po želji. Dobar tek!