Kako bi pripremili bundevu kao prilog u obliku pirea, bundevu je prije toga potrebno peći u pećnici. Za pripreme pirea od bundeve bit će vam dovoljna jedna bundeva.
Prije pripreme zagrijte pećnicu na 180°C. Odrežite vrh bundeve i izvadite sjemenke i pulpu. Sjemenke možete sačuvati kako bi ih kasnije pržili. Bundevu narežite na veće komade i zatim te komade stavite na lim i ulijte pola čaše vode na dno lima. Lim i komade bundeve prekrijte aluminijskom folijom.
Stavite u pećnicu i pecite 45 do 60 minuta do kad bundeva ne omekša. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Postružite bundevu sa kore i stavite u procesor hrane ili u posudu pa miksajte mikserom. Miksajte do kad ne dobijte glatku smjesu, odnosno pire.
U pire od bundeve možete dodati maslac, sol, papar i neke druge začine po ukusu i imat će te odličan prilog od bundeve.