Brza pita sa špinatom oduševit će vas svojom jednostavnošću, ali i ukusom. Svježi sir u ovoj piti sa špinatom možete zamijeniti i feta sirom. Pratite recept i saznajte kako se priprema brza pita sa špinatom.
Sastojci potrebni za pripremu brze pite sa špinatom su:
- lisnato tijesto
- 450 g smrznutog nasjeckanog špinata
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 125 g svježeg sira
- 30 g ribanog parmezana
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- pola žličice soli
- crni papar
- 3 jaja
Upute za pripremu brze pite sa špinatom:
Odmrznite lisnato tijesto i špinat. Zagrijte pećnicu na 190°C.
Nasjeckajte luk i češnjak. Dodajte luk, češnjak i maslinovo ulje u tavu i pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i postane proziran. Ostavite luk i češnjak sa strane da se malo ohlade.
Dodajte svježi sir, parmezan, muškatni oraščić, sol, papar i dva jaja u zdjelu i promiješajte da se sjedini.
Iz odmrznutog špinata iscijedite što više vode. U zdjelu sa smjesom od sira dodajte ocijeđeni špinat te pirjani luk i češnjak. Ponovo promiješajte da se sjedini.
Stavite list papira za pečenje na radnu površinu i razvaljajte odmrznuto lisnato tijesto dok ne postane malo veće, 25x25 cm.
Razvaljano tijesto prevucite preko tanjura za pite. Raširite smjesu špinata i sira unutar tijesta za kolače, zatim uzmite kutove i savijte ih prema sredini. Tijesto neće u potpunosti prekriti vrh, ali to je u redu.
Lagano umutite preostalo jaje i njime premažite površinu tijesta. Pecite pitu od špinata oko 45 minuta, ili dok se tijesto na vrhu značajno ne napuhne i postane zlatnosmeđe.
Izvadite pitu od špinata iz pećnice, pustite da odstoji oko pet minuta, zatim je narežite i poslužite.