Prema receptu vrijeme potrebno za pripremu bolognesa je oko dva sata, a priprema je nešto zahtjevnija.
Bolognese - sastojci:
- 30 dkg mljevene junetine
- glavica luka
- 10 dkg mrkve
- 5 dkg slanine
- 1 dcl crnog vina
- žlica peršina
- 1 žlica koncentrata rajčice
- prstohvat muškatnog oraščića
- 10 dkg svinjetine
- 2 češnja čenjaka
- celerova stabljika
- 2 dkg maslaca
- 30 dkg pelata rajčice
- žličica sušenog mažurana
- žličica šećera
- 2 dcl mesnog temeljca
- sol i papr
- maslinovo ulje
Bolognese - priprema:
U posudu stvaite maslinovu ulje i dodajte maslace te nasjeckano povrće, slaninu sve malo posolite i pržite na laganoj vatri. Nakon što povrće omekša, izvadite ga i u posudu dodajte još malo ulja te mljeveno meso. Pržite sve zajedno dok tekućina ne ispari. Dolijte crno vino i kuhajte dok ono ne ispari.
Sve začinite sa soli i paprom, umiješajte rajčicu - koncentrat i pelate, sjeckani peršin, šećer, mažuran, muškatni oraščić, mesni temeljca i sve zajedno izmiješajte i kuhajte još oko sat vremena.
Bolognese umak je gotov, a poslužite ga uz kuhanu tjesteninu, najčeće se poslužuje sa špagetima.