Prvi korak za blanširanje mrkve je da operete mrkvu. Temeljito isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili prljavštinu i ostale nečistoće. Zatim ju ogulite. Nožem ili spravicom za guljenje povrća ogulite vanjsku kožicu. To će poboljšati okus i teksturu blanširane mrkve i učiniti ih privlačnijima.
Sljedeći korak za blanširanje mrkve je da ju narežete. Mrkva će se brže blanširati i imati bolju teksturu ako ih narežete na manje komade. To im pomaže da ravnomjerno kuhaju i sprječava vas da ih morate kuhati predugo. Odrežite kraj korijena i uklonite sva natučena područja, a mrkvu narežite na manje komade. Pripremite zdjelu ledene vode. To će vam trebati da spriječite kuhanje mrkve nakon što je skuhate u kipućoj vodi.
Za blanširanje mrkve zagrijte lonac sa vodom. Upotrijebite lonac dovoljno velik za držanje mrkve i napunite ga otprilike 3/4 do kraja. Zagrijte vodu na štednjaku na najvećoj vatri. Začinite vodu po ukusu dodavanjem soli. Pričekajte da voda prokuha. Dodajte mrkvu u vodu i postavite mjerač vremena na 2-5 minuta. Općenito, ostavite više vremena za mrkvu u punoj veličini, za razliku od mlade ili sjeckane mrkve. Ostanite blizu štednjaka i maknite mrkvu s vatre čim se mjerač vremena isključi.
Odmah prebacite mrkvu u zdjelu s ledeno hladnom vodom. Postavite mjerač vremena i ostavite ih da se ohlade isto vrijeme koliko su potrošili na kuhanje. Ako su blanširali 3 minute, ostavite ih 3 minute da se ohlade. Izvadite ih iz vode kad se mjerač vremena isključi. Ocijedite mrkvu i osušite je papirnatim ubrusom. Po želji odmah upotrijebite ili ostavite sa strane za upotrebu u drugom receptu.
Ovaj jednostavan način za blanširanje mrkve može napraviti bilo tko.