Prva stvar kod blanširanja koprive je da pronađete zdravu i lijepu koprivu. Najbolja je svježe ubrana kopriva.
Možete ju ubrati sa stabiljkom i takvu je blanširati, a možete brati list po list pa također blanširati, odabir je na vama.
Uvijek je prije blanširanaj dobro operite. Zatim stavite široki lonac na vatru i napunite je do pola vodom te ostavite da proključa. Pripremite i veliku posudu punu ledene vode za šokiranje blanširane koprive.
Koprivu stavite u vrelu vodu na oko 2-3 minuta, a prethodno u vodu stavite malo soli (ona će očuvati boju i cjelovitost listova koprive).
Koprivu vadite uz pomoću pribora iz vrele vode i odmah je stavljajte u posudu sa ledenom vodom da je šokirate. Šokiranje koprive se radi da bi se očuvala lijepa zelena boja koprive i da bi se zaustavilo njeno kuhanje. Ostavite koprivu u ledenoj vodi oko minutu, minutu i pol, pa je zatim izvadite na krpu.
Ostavite koprivu preko krpe kako bi se ocijedio višak vode. Ovako blanširanu koprivu možete koristiti odmah u mnogim jelima ili je zamrznite za neko buduće vrijeme i odgovarajući trenutak.
Kopriva ima mnogo ljekovitih osobina i zbog toga je sakupljajte, čuvajte i koristite.