Za kuhanje vina se mogu koristiti i crno i bijelo vino. Bijelo vino za kuhanje ne može biti bilo koje pa ako želite skuhati vino morate znati odabrati pogodne sorte za to. Pogodne sorte za bijelo vino za kuhanje su sorte kojima je okus pomalo kiselkast. Koje je najbolje bijelo vino za kuhanje?
Graševina i moslavac odlično je bijelo vino za kuhanje.
Graševina je bijelo vino za kuhanje koje dolazi iz podunavskih krajeva. Okus joj se kroz vrijeme berbe mijenja od voćnog, nalik na jabuku pa do laganih slatkastih nota u kasnim berbama. Omjer kiselina graševine je odličan pa je upravo to razlog zašto je ona jako dobra za bijelo vino za kuhanje.
Bijelo vino za kuhanje moslavac poznata je zbog svoje boje koja je nalik zlatnoj boji žita. Okus je osvježavajući, a njegove arome podsjećaju na arome citrusa. Osim što ovo bijelo vino za kuhanje sadrži dosta kiselina, ono sadrži i dosta alkohola pa sa njime morate biti oprezni.