Vrste cikle /

Bijela cikla - izgled i osnovne karakteristike

Image
Foto: Pixabay

Bijela cikla je okrugla do korijena i u prosjeku 5 do 12 centimetara u promjeru, ali izgled cikle može varirati ovisno o specifičnoj sorti i uvjetima uzgoja.

16.7.2022.
13:54
Pixabay
VOYO logo

Uz korijen bijele cikle su pričvršćeni i duguljasti, valoviti vrhovi listova koji su debeli, hrskavi i tamnozeleni. Koža korijena je poluhrapava, čvrsta i krem ​​boje, ponekad prekrivena ogrebotinama, ožiljcima i dlačicama korijena.

Ispod površine, meso je gusto, hrskavo i bijelo sa slabim koncentričnim prstenovima. Bijela cikla, kada je kuhana, razvija meku i nježnu konzistenciju s blagim, suptilno slatkim i neutralnim okusom. Bijela repa dostupna je tijekom cijele godine. Bijela cikla je dobar izvor vlakana, koja mogu pomoći u poticanju probave, a također sadrže i nešto vitamina C, mangana, folata, kalija i magnezija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim korijena, lisnati zeleni vrhovi pružaju vitamine A i C, koji su antioksidansi koji mogu potaknuti imunološki sustav, povećati proizvodnju kolagena i pomoći u smanjenju degeneracije vida. Također sadrže malo bakra, željeza, magnezija i kalcija. Bijeloj repi nedostaje betalain, pigmenti koji se nalaze u mesu i koji drugim sortama cikle daju crvene, narančaste i žute nijanse Što se tiče pripreme, bijela repa je najprikladnija za sirove i kuhane primjene kao što su pečenje, kuhanje i kuhanje na pari.

Kožu prije konzumacije treba oguliti i baciti, a nakon čišćenja meso se može sitno naribati u salate kao hrskavi sastojak ili utisnuti u sok. Osim korijena, zeleni vrhovi cikle mogu se oprati i lagano pirjati kao prilog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo