Svaki odrezak ima drugačije vrijeme pečenja zbog različite debljine rezova. Zbog toga trebate biti ekstra oprezni kod pečenja bifteka na žaru.
Biftek na žaru sastojci:
- 2 deblje izrezana bifteka
- 2 žličice maslinovog ili biljnog ulja
- 1 žličica soli
- pola žličice bijelog papra
- pola žličice crnog papra
- 2 žlice maslaca
Kako pripremi biftek na žaru?
Izvadite odreske iz hladnjaka i ambalaže. Premažite svaku stranu uljem za premazivanje. U maloj posudi pomiješajte sol, papar i bijeli papar. Natrljajte obje strane svakog bifteka smjesom. Neka odresci odstoje na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije kuhanja. Sada je vrijeme za pripremu bifteka na žaru.
Zagrijte vanjski roštilj na visoku temperaturu. Pecite odreske 3 minute sa svake strane. Smanjite vatru na srednje nisku i nastavite kuhati sa zatvorenim poklopcem dok odresci ne dostignu željenu razinu pečenja. Kad odreske maknite sa žara, odmah ih prelijte s 1 žlicom maslaca, pokrijte aluminijskom folijom i ostavite biftek sa žara da odstoje 5 do 10 minuta prije rezanja.