Kuhinja se može definirati kao stil kuhanja i tradicije povezane s određenom kulturom. Azijska kuhinja poznata je po sastojcima kao što su: riža, đumbir, češnjak, tofu, čili, sušeni luk, soja i sjemenke sezama. Kuhanje na pari i prženje uobičajeno je za azijsku kuhinju.
Riža je osnovni sastojak azijske kuhinje. Basmati je popularna sorta riže na potkontinentima, dok je riža dugog zrna popularna u Kini, a kratkozrna u Japanu i Koreji. Curry jela podrijetlom iz zemalja južne Azije uobičajena su u južnim, zapadnim i jugoistočnim regijama. To su juhe na bazi jogurta s mesom ili povrćem kao dodatnim sastojcima.
Kineska, japanska, mongolska i tajvanska kuhinja su zajedno poznate kao istočnoazijska kuhinja. Kao jedna od najnaseljenijih regija svijeta, istočna Azija ima mnogo regionalnih kuhinja. Riža, rezanci, soja i morski plodovi su neke od glavnih namirnica istočne Azije.
Aromatizirano ulje i ghee glavni su element u južnoazijskoj kuhinji. Piletina, ovčetina i riba su uobičajena vrsta mesa. Govedina i svinjetina dostupne su samo na pojedinim dijelovima kontinenta jer je to meso zabranjeno određenim vjerskim zajednicama.
Azijska kuhinja je vrlo popularna diljem svijeta.