Zajedno ispecite plave patlidžane i paprike na roštilju, smjesu izgnječite i dobit ćete ukusan ajvar od pečenih paprika i plavog patlidžana. Hoće li ajvar biti blag ili ljut ovisi o vrsti paprike koju koristite.
Sastojci za ajvar od pečenih paprika i plavog patlidžana:
- 2 plava patlidžana
- 3 crvene paprike
- 2 jalapeno paprik, po želji
- 2 režnja češnjaka, mljevena
- sol, po želji
- svježe mljeveni crni papar, po želji
- 2 žlice maslinovog ulje
- 1 žlica bijelog vino
Ajvar od pečenih paprika i plavog patlidžana priprema:
Kako bi napravili ajvar od pečenih paprika i plavog patlidžana prvo zagrijte roštilj. Pecite plave patlidžane, pečene paprike i jalapeños često ih okrećući, sve dok im ljuska ne postane grbava i ne počne crniti. Prebacite ih u zdjelu i dobro poklopite. Ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Ogulite i očistite plavi patlidžan, pečene paprike i jalapeños pomoću noža.
Plavi patlidžan i pečenu papriku vrlo sitno nasjeckajte nožem ili ih izmiksajte. Prebacite smjesu u zdjelu i dodajte češnjak te sol, papar i ljutu papriku po ukusu. Dobro promiješajte. Umiješajte ulje i ocat. Kušajte i prilagodite sebi začin.
Poslužite ajvar od pečenih paprika i plavog patlidžana na sobnoj temperaturi ili dobro ohlađeni.