FASCINANTNO OTKRIĆE U IZRAELU: / Pronađen je 2000 godina star biblijski rukopis

Image

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke 'komade' koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bara Kohbe

16.3.2021.
20:06
VOYO logo

Izrael je u utorak objavio da su na jugu Judejske pustinje pronađeni dijelovi 2000 godina starog biblijskog pergamenta, nazvavši to otkriće "povijesnim" i jednim od najvažnijih od pronalaska Kumranskih spisa ili sedam svitaka otkrivenih u spilji u Wadi Qumranu blizu Mrtvog mora.

"Prvi put nakon otprilike 60 godina, zahvaljujući arheološkim iskapanjima otkriveni su dijelovi biblijskog pergamenta", stoji u priopćenju Izraelske uprave za starine (AIA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelovi rukopisa, napisani na grčkom, po riječima izraelskih arheologa omogućili su rekonstrukciju odlomaka iz Staroga zavjeta, točnije iz Knjige proroka Zaharije i Knjige proroka Nahuma.

Pomogle su im i bespilotne letjelice

Pronađeni su tijekom arheoloških iskopavanja u spilji prirodnog rezervata Nahal Hevera, u sklopu akcije pokrenute na državnoj razini čiji je cilj borba protiv pljačke nacionalne kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi uspješno izveli operaciju, koja se protezala i na dio Judejske pustinje smještene na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967., AIA je arheolozima stavila na raspolaganje bespilotne letjelice i opremu koju koriste alpinisti, posebno užad za spuštanje.

Osim dijelova pergamenta, arheolozi su otkrili rijetke "komade" koji datiraju iz razdoblja židovskog ustanka Bara Kohbe protiv vlasti rimskog cara Hadrijana (132. -136. nove ere), no i mumificirani dječji kostur ogrnut platnom, star oko 6000 godina te košaru koja datira iz razdoblja otprije 10.500 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najstarija poznata verzija Starog zavjeta

AIA procjenjuje da je to vjerojatno najstarija košara na svijetu.

Israel Hasson, direktor Izraelske uprave za starine, koja pronađene predmete proučava u svojem laboratoriju smještenom u jeruzalemskom Muzeju Izraela, kaže da je svrha ove inicijative, pokrenute 2017., "spasiti rijetku i značajnu nacionalnu kulturnu baštinu od pljačkaša".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od otkrića svitaka s Mrtvog mora prije više od 70 godina u kumranskim spiljama, kamene spilje Judejske pustinje postale su česta meta pljačkaša antičkih starina.

Tih 900 rukopisa smatra se jednim od najvažnijih arheoloških nalaza svih vremena jer sadrže vjerske tekstove na hebrejskom, aramejskom i grčkom, kao i najstariju poznatu verziju Starog zavjeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo