Nakon života u Zagrebu i Dubrovniku Đuro Krivokuća (37) u Utinji Vrelu odlučio je ostvariti svoj san - proizvesti najbolji gin koji je ikada probao, piše KAportal.
POGLEDAJTE VIDEO: Bobi je živio bez povodca, na selu u prirodi i čudesno doživio 31 godinu. Je li on svjetsko čudo ili samo dobra prijevara?
Đuro je prije četiri godine počeo s pripremama kako bi stvorio i na tržište plasirao svoj "K London Dry Gin". On je sam samcat krenuo u taj poslovni pothvat, a svoju je ljetnu kuhinju pretvorio u destileriju. Također, Đuro radi sam sve od od proizvodnje, flaširanja, administracije, distribucije.
Đurin trud itekako se isplatio jer je njegov "K London Dry Gin" dobio sjajne reakcije i prestižne nagrade. Naime, s tri renomirana natjecanja stigla su tri zlata: s Balkan Spirits Competitiona u Tuzli, festivala GinIstra te posljednja i njemu najdraža i najznačajnija nagrada, s petog Crospirita – međunarodnog ocjenjivanja rakija, likera i ginova u Zagrebu.
Đuro je završio srednju Trgovačku školu te je kratko vrijeme radio u Zagrebu, a onda je 2009. godine otišao u Dubrovnik i tamo se zaposlio u ugostiteljstvu.
Đurin gin može se kupiti u nekim trgovinama, popiti u kafićima, restoranima i hotelima, a uskoro će otvoriti i internetsku trgovinu.
Tri je godine radio na recepturi
"Prošao sam sve faze, od pomoćnog konobara do šefa restorana u hotelu. Vratio sam se 2019. godine ovdje, iako sam ideju o destileriji imao duže, međutim, nekoliko godina sam skupljao hrabrost", otkrio je.
Đuro je tri godine intenzivno radio na recepturi za gin i to metodom pokušaja i pogrešaka te se educirao. Na Učilištu za obrazovanje odraslih Apis u Velikoj Gorici završio je program za proizvođače jakih alkoholnih pića. Prošle se godine prijavio za poticaje za samozapošljavanje te je otvorio firmu i sa 120.000 kuna (15.927 eura) pokrenuo vlastiti posao.
"Kupio sam 80-litarski kotao kao najvažniju stvar, bačve, boce i ostali repromaterijal. Proizvođač kotla je DES Subotica, poznati su po tome da koriste najčišći bakar koji se može pronaći na tržištu. Ja sam se odlučio za složeni destilacijski sustav, jer je smanjena mogućnost pogreške, dobiva se čišći i aromatičniji destilat", objasnio je Đuro koji je savršeni gin dobio tek nakon 15 serija kuhanja, a razvozi ga u 23 godine starom Cliu.
Đurin trud itekako se isplatio jer je njegov "K London Dry Gin" dobio sjajne reakcije i prestižne nagrade.
Sprema i dva nova proizvoda
"Glavna namirnica je borovica, ona raste u prirodi, ima je u našem kraju i u Lici, imam čovjeka koji mi je bere u okolici Slunja, ružmarin dolazi iz Opatije, korice limuna dolaze iz Metkovića, gorka naranča iz Dubrovnika. Kardamom, začin koji ne raste na našem području jedino dolazi 'sa strane', sve ostalo je produkt sljubljivanja Mediterana i kontinenta na Kordunu", kazao je.
Đuro se pri spravljanju gina drži najzahtjevnije, ali i najdraže mu metode - London Dry. Začinsko bilje macerira u čistom alkoholu 48 sati. Nakon kuhanja u kotlu dobiveni gin se stavlja u inox bačve kako bi odležao dva tjedna, a onda slijedi filtriranje i punjenje u boce, koje stižu iz Italije i odaju dojam luksuza.
Đuro nije želio otkriti u kojim omjerima stavlja sastojke u svoj "K London Dry gin", čija je cijena 30,60 eura. On još sprema i nova dva proizvoda: Purple Magic Gin s matičnim sokom od borovnice i Gold Magic s listićima jestivog zlata. Osim toga, Đuro planira proizvodnju šljivovice, a velika mu je želja proizvoditi cider, voćna vina, otvoriti kušaonicu itd.
Đurin gin može se kupiti u nekim trgovinama, popiti u kafićima, restoranima i hotelima, a uskoro će otvoriti i internetsku trgovinu, Također, Đuro će uskoro dobiti i poslovnog partnera, čovjeka koji je prepoznao kvalitetu u njegovoj priči i želi mu se pridružiti, piše KAportal.