Play ponuda

ZA BUJNI I ZELENI VRT: / Kod zalijevanja se morate pridržavati nekih jednostavnih pravila

Image
Foto: Flickr, Taylorlink

Želite li da vam vrt ostane lijep i za najvrelijih ljetnih dana, morate se pridržavati nekih jednostavnih pravila za zalijevanje.

24.7.2016.
9:10
Flickr, Taylorlink
Play ponuda

Najbolje vrijeme za zalijevanje...

...su rani jutarnji sati, jer je zemlja ohlađena pa će voda prodrijeti dublje, neće ispariti, a biljke će imati dovoljno vlage. Isto važi i za večernje zalijevanje, kada zađe sunce.

Biljke zalijevajte rijeđe, ali većom količinom vode

Optimalno je 20 litara po kvadratnom metru. Sušenje tla možete djelomično spriječiti redovnim okopavanjem i pokrivanjem slojem malča.

Prskalice su odlične za vrt i travnjak

Ako imate mogućnosti, najbolje je da za vrt ili travnjak instalirate prskalice. Birajte kvalitetnije koje mogu mijenjati kut i domet zalivjeanja. Možete ih postaviti više i umrežiti ih sustavom crijeva, tako da pokriju cijelu površinu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zalijevanje crijevom

Ukoliko zalivate vrtlarskim crijevom, vodite računa da biljke ne poliijevate odozgo, jer je mokro lišće idealno za razvijanje raznih bolesti. Nemojte zalijevati ni samo s jedne strane nego sve u krug, kako bi se voda ravnomjerno rasporedila.

Automatski sustav zalijevanja kap-po-kap

Za povrtnjak je idealno postaviti automatski sustav zalijevanja "kap po kap" jer štedi vrijeme, ali i vodu. Postavlja se brzo i lako tako što se priključi na slavinu, a ima tajmer s različitim programima, načinima rada, automatski prekidač za uključivanje i isključivanje....

Play ponuda
Play ponuda