Banane, kao i mnogo drugo voće, otpuštaju etilen, plin koji ubrzava njihovo dozrijevanje i uzrokuje smeđe mrlje. Kako biste spriječili taj proces, peteljke banana umotajte u plastičnu foliju kako biste spriječili širenje etilena. Za najbolji učinak banane prvo razdvojite i zamotajte ih svaku zasebno.
Evo još nekoliko savjeta za spremanje banana.
1. Možete im odrezati peteljke te odrezanu stranu umočiti u neku kiselinu, primjerice ocat ili limunov sok.
2. Banane držite odvojeno od ostalog voća jer etilen koji otpuštaju utječe i na drugo voće.
3. Banane čuvajte na sobnoj temperaturi, a ako želite zaustaviti njihovo zrenje, pohranite ih u hladnjak. Čak i ako su već zrele i kora je potamnila, sam plod trebao bi ostati ukusan.
4. Želite li ubrzati zrenje banana, stavite ih u zatvorenu posudu s jabukom ili nekim drugim voćem.
5. Banane je najbolje držati u košari s rupama kako bi im bio omogućen protok zraka.