Play ponuda

ŠTO UČINITI AKO STE OSTALI BEZ WC PAPIRA: / Pet sigurnih alternativa i pogreške koje vam mogu poplaviti zahod

Image
Foto: shutterstock

U školjku ne smijete bacati sve što iole nalikuje na toaletni papir. Ne riskirajte poplavu!

20.3.2020.
21:20
shutterstock
Play ponuda

Zbog pandemije koronavirusa, kupci diljem svijeta mahnito kupuju toaletni papir. Ovaj su fenomen stručnjaci objasnili kao potrebu pojedinca za kontrolom i osjećajem sigurnosti. Ako se dogodi da ostanete bez papira, ne paničarite! Postoji nekoliko alternativa.

Image
ZAŠTO SU SE SVI POMAMILI BAŠ ZA TOALETNIM PAPIROM? /

Hrvatski psiholozi ističu kako za to postoji krajnje jednostavan razlog

Image
ZAŠTO SU SE SVI POMAMILI BAŠ ZA TOALETNIM PAPIROM? /

Hrvatski psiholozi ističu kako za to postoji krajnje jednostavan razlog

Tvrtke koje se bave pročišćavanjem otpadnih voda upozoravaju da, ako vam ponestane toaletnog papira, u školjku nipošto ne bacate vlažne maramice ili stvari koje nisu razgradive jer one mogu blokirati odvodne cijevi, piše Daily Mail.

Ne riskirajte poplavu!

Maramice, zajedno s drugim nepropusnim materijalima, kao što su pelene i sanitarni proizvodi, ne raspadaju se u cijevima poput toaletnoga papira i mogu se kombinirati s mastima i uljima te se stvaraju goleme čvrste mase koje je teško očistiti, a koje začepljuju kanalizaciju pa može doći do poplave.

Čak i prije nego što je svijet pogodio koronavirus, neke tvrtke su se zalagale za maramice koje su perive i mogu se više puta iskoristiti. Mnoge tvrtke prodaju višekratne maramice za pranje s esencijalnim uljima koje stoje oko 49 funti po setu (nešto manje od 450 kuna). No, takve stvari trebaju se pravilno prati.

U suprotnom, ako takve maramice dospiju u kanalizaciju, to će biti loše za otpadne vode. Tako stvaraju blokade i začepljuju pumpe pri radovima na pročišćavanju otpadnih voda. Pa, što onda smijete koristiti u slučaju nestašice WC papira?

shimmer fallback
shimmer fallback

Stara odjeća

Stara odjeća, poput majica, čarapa i posteljine koje se više ne koriste, mogu se pretvoriti u maramice ako ih operete u perilici rublja na najvišoj temperaturi da se stisnu. Plahte se mogu izrezati na manje komade i oprati da bi se ponovno mogle koristiti.

Međutim, to je samo privremeno rješenje. I naravno, takve stvari se također ne smiju bacati u WC školjku, već u posebnu kantu.

Prijenosni bide

Mnogi online trgovci prodaju zdjele s bideima, prijenosnim uređajima koji se uklapaju u WC školjku. Tako se ljudi mogu oprati vodom i sapunom. Sapun i voda su vrlo održivo rješenje za ovaj problem, a i mnogo poželjnija opcija od prijašnjih. Neki to iz vjerskih razloga uspješno rade već dugi niz godina.

Na internetu se mogu pronaći i priključci manjih tuševa za WC. Ako ne postoji mogućnost da to kupite, možete se brzinski oprati pod tušem poslije nužde.

Kuhinjski ubrusi

Rola toaletnog i kuhinjskog papira naizgled izgledaju isto, ali se sasvim razlikuju. Kuhinjski je papir vrlo grub i nije tanak, zbog čega se znatno teže razgrađuje. Stoga, budite razumni pri njegovoj uporabi i ne bacajte ga u školjku.

Maramice za bebe

Dječje maramice su još jedno primamljivo rješenje - ali njih nemojte koristiti! Ako ih i koristite, nipošto ih nemojte bacati u WC, već u kantu za smeće.

Maramice za nos

Nakon sapuna i vode, ovo je najbolja opcija jer su takve maramice tanke i samim time prihvatljive.

Play ponuda
Play ponuda