Da, riža je jednostavno genijalna žitarica.
No osim kao jelo, prilog, sirovina za sake, riža ima i bezbroj drugih primjena o kojima možda niste razmišljali.
Čisti i oštri mlinčić
Mlinac za kavu je teško očistiti, a ostaci mogu pokvariti okus kavi. Umjesto da ga četkate i mučite se jednostavno izmeljite pola šalice riže. Ne samo da će pokupiti zaostala zrnca kave nego i nakupinje ulja i lipida sa stijenki. Čak će naoštriti noževe.
Oblozi
U čarapu (čistu naravno) stavite sirovu rižu, toliko da se još može micati. Zavežite kraj i zagrijte u mikrovalnoj na minutu. Ako se nisu dovoljno zagrijale, ponovite. Za hladni oblog jednostavno stavite čarapu u zamrzivač na pola sata, 45 min.
Spašava elektroniku
Ako vam je mobitel pao u vodu, izvadite bateriju i stavite ga u sirovu rižu. Nipošto ga ne sušite sušilom za kosu jer toplina može oštetiti komponente.
Čuva alat
U kutiju s alatom stavite šalicu riže koja će upiti vlagu i spriječiti hrđanje. Rižu mijenjajte jednom u mjesec dana, ako alat držite u vlažnom podrumu.
Čisti boce i vaze
Boce i vaze uskoga grla najlakše ćete očistiti ako uspete šaku riže te dodate malo vode i deterdženta te vrtite. Zrnca će mehanički ukloniti svu nečistoću i oribati dno.
Čuva obiteljsko srebro
U ormarić u kojem čuvate svečani set za jedenje stavite i šalicu riže. I dalje ćete ga morati ulaštiti prije no što ga iznesete na stol, no riža će upijati vlagu pa će taj posao biti puno lakši.