Krumpir je namirnica koja u kućanstvima često propadne, najčešće zbog neispravnog skladištenja. Vlatka Lake, stručnjakinja za skladištenje u Svemirskoj postaji dala je savjete za pravilno skladištenje krumpira, posebno korisne u vrijeme jeseni.
Otkrila je trik zbog kojega se truljenje zaustavlja, a svježina održava tjednima i mjesecima.
Krumpir, bilo domaći ili kupljen u dućanu treba pravilno skladištiti kako bi se spriječilo klijanje, omekšavanje ili plijesan.
Krumpir najduže traje ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu jer izloženost svjetlu i vlazi može uzrokovati truljenje. Isto vrijedi i za ostalo korjenasto povrće poput mrkve i repe.
"Čuvanje na ovaj način osigurava da će biti u dobrom stanju tjednima, ili možda cijelu zimu", rekla je.
Za razliku od drugog povrća, krumpir također treba biti na zraku. Zato je najbolje izbjegavati korištenje hermetički zatvorenih posuda za skladištenje.
Kate Hall, stručnjakinja za hranu, zagovara metode skladištenja u frižideru.
“Prije se govorilo da ne bismo trebali držati krumpire u hladnjaku jer je postojala sumnja da bi to moglo dovesti do stvaranja dodatnih šećera u krumpirima. Ti se šećeri pretvaraju u akrilamid (tvar koju se povezuje s rizikom od razvoja raka) kada se kuhaju", navela je.
Nova istraživanja pokazuju da je čuvanje krumpira u hladnjaku sigurno. Najvažnije ga je ključno zaštititi od vlage prije odlaganja u hladnjak. Ne bi ih se trebalo prati vodom, već samo prebrisati suhom krpom.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Samo dvije zemlje imaju skuplja jaja od Hrvatske, ali nisu koke krive što je poskupila kontrola