Dvojbe oko izlaza na balkon kod adaptacije stana od 62 m2

Molimo Vas za savjet o preuređenju trenutno dvosobnog stana od cca 62m2 + 6m2 balkona.

31.10.2012.
13:28
VOYO logo

Voljeli bismo da dječja soba nije smještena uz dnevni boravak radi buke te da se iz boravka izlazi na balkon koji ne bismo željeli zatvarati. Stan je orijentiran istok-zapad, pri čemu se balkon nalazi na zapadnoj strani. Naša trenutna ideja je da se blagovaonica i kuhinja spoje u roditeljsku spavaću sobu, a u prostoriju koja je trenutno najveća (dnevni boravak) smjeste dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja. U tom slučaju na balkon bi se trebalo izlaziti iz spavaće sobe ili od dijela spavaće napraviti mali hodnik koji bi spajao boravak i balkon. Problem nam je jedini nosivi zid u stanu koji je između kuhinje i dnevnog boravka te nam je na 'krivom mjestu' i remeti naše ideje. Nismo sigurni da li bi taj nosivi zid mogli dirati, međutim svi ostali zidovi su tanki i mogu se rušiti. U prilogu Vam šaljemo tlocrt stana. Nadamo se da ćete nam pomoći svojim savjetom.

Kako Vam je stan longitudinalan te je centralni dio bez direktnog izvora svjetla, a poprečni, glavni, zid je nosiv, dosta su ograničena rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša želja je izlaz na balkon iz dnevnog boravka. Moguće je smjestiti malu kuhinjicu i manji sjedeći dio u prostor današnje blagavaonice, ali time Vam ostaje nerealno velika spavaća soba u prostoru današnjeg dnevnog boravka.

Ja bih vam predložila rješenje kojim dobivate malu kružnu vezu, i koje mi se čini da dosta dobro funkcionira, a ne iziskuje ogromne financijske izdatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je WC na poziciji kojoj je, a ulaz u stan je centralno smješten, predložila bih Vam na lokaciju dosadašnje kuhinje smjestiti ulaz u Vašu spavaću sobu, putem kliznih vrata, te postojeći zid iskoristit za ugradbeni ormar.

Dio ormara prema ležaju ostavite kao otvorene police, koje možete koristiti u svrhu noćnog ormarića. Možete čak cijeli dio ispod predmetne zone podignuti za jednu stubu. Nastavak sobe je slobodan i omoguća nesmetan izlaz na balkon, budući da je otvor u nosivom zidu izmaknut uz sam vanjski zid stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spavaći dio je moguće po potrebi zgodnom zavjesom, ili pregradom, vizualno odvojiti od samog izlaza na balkon. Kako je otvor izmaknut, dobivate direktnu komunikaciju na prozorske otvore, samim tim izvor svjetla, dnevnog boravka. U toj zoni možete izvesti sjedeći dio, ali pazite da ne preopteretite prostor s prevelikom sjedećom garniturom. Kauč i fotelja bi bili možda bolje rješenje.

Kuhinju možete smjestiti longitudinalno uz nosivi zid, iako je po meni bolje rješenje uz mokri čvor kupaone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhinja sa sjedećim dijelom na taj način postaje zaokružena zona, a uz nosivi zid možete smjestit dužu nižu policu s ladicama te time dati naglasak na zid, ali ga ne preopteretiti. Vrata kuhinje i dnevnog boravka bih ukinula, čime biste dobili zgodnu kružnu vezu;ulaz, hodnik, dnevni boravak-balkon, spavaći dio, hodnik.

Moguće je izvesti pomična vrata na novom otvoru zida prema spavaćoj sobi i izlazu na balkon, da se po potrebi ista mogu zatvoriti. Razmislite o vratima od mutnog stakla. Dječja soba je smještena u mirnom dijelu stana, i nije opterećena svakodnevnim dnevnim aktivnostima te bukom. Zidove hodnika možete iskoristiti za ugradbene ormare, pri čemu pazite na boju, ili ih izvedite s oblogom kao ogledalo. Vizualno će vam povećati stan, a i reflektirat će određenu količinu svjetla iz dnevnog boravka. Nadam se da će vam galerija pomoći te da rješenje barem djelomično ocrtava vaše ideje i želje za promjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo