Play ponuda

Kako do dodatne sobe za dijete u stanu od 50 m2

shimmer fallback

'Željeli bismo svoj stan koji gleda na istok renovirati na način da dobijemo još jednu spavaću sobu.

22.8.2012.
9:37
Play ponuda

Želja nam je postojeću spavaću sobu (soba 2 na tlocrtu, na trenutnom rasporedu) ostaviti za kćer, tako da ima i prostora za rad i igru, dok bi nama bila dovoljna i manja prostorija. Razmišljali smo o raznim izvedbama (zatvaranje lođe ukoliko je zaista potrebno, pretvaranje blagovaonice u spavaću sobu i sl.). Veliki nam je problem kako riješiti pitanje kuhinje i ostave, odnosno iskorištenost tog prostora, a da bude funkcionalan za kuhanje.

Uvijek je dosta teško u relativno ograničenim kvadratima, i to još s jednostranim osvjetljenjem, dobiti dodatnu prostoriju. U vašem slučaju je sigurno i kuhinja uz orijentaciju ograničavajući čimbenik.

Ako se krene od pretpostavke da ne želite zatvarati lođu te da se pokuša organizirati dodatna prostorija unutar trenutnog rasporeda, nema baš, nažalost, velike nauke.

Svakako bih predložila da kuhinju, zajedno s dnevnim dijelom stana, organizirate u najvećoj sobi, koja je smještena uz lođu. To je logično s obzirom na sadašnju organizaciju i izlaz vani, te kao i jedino rješenje gdje je moguće kuhinju premjestiti, uz ne tako velike troškove na suprotni zid prema sadašnjem rasporedu.

Probajte stol organizirati kao dio kuhinje, zauzet će manje prostora, a dobit ćete malo moderniji izričaj. Sjedeći dio, nažalost, ovim gubi nešto prostora, ali uz zgodan kauč, police na desnom zidu te TV koji je moguće izvući ili zakrenuti po potrebi, mislim da neće biti ništa manje zanimljiv.

Ključno je, mislim, da dodavanjem nove sobe gubite kvadrate dnevnog dijela, pa razmislite o tome da ulazni dio raščistite od viška vrata ili pregradnih zidova. Ulaz će se povezati s dnevnim dijelom stana i lođom, pa ćete, barem vizualno, dobiti nešto više kvadrata, ali svakako i više svjetla.

Što se tiče organizacije sobe za dijete ili Vas, tu su, naravno, dva rješenja.

Prvo u kojem Vaša spavaća ostaje gdje je, a dijete dobiva svoj prostor centralno unutar stana. Iako je taj prostor mali, može se jako zgodno organizirati, a vjerujem da će Vam i pripadajuća galerija pomoći.

Izbu ćete svakako morati izbaciti jer ista onemogućuje smještaj ležaja te bilo kakvu funkcionalno organiziranu prostoriju.

U drugoj varijanti ste Vi na spomenutoj lokaciji, a Vaša spavaća soba je prepuštena djetetu. Budući da je ta soba puno veća, moguća je i organizacija ugradbenog ormara te manje komplikacija kod premišljanja oko organizacije kreveta ili stola. Međutim, Vi dobivate puno manji prostor, što samo po sebi ne bi bio problem budući da Vam veći ni ne treba, samo ćete biti u deficitu s ormarima, jer je u prostoru bivše kuhinje i blagovaonice nemoguće uz bračni ležaj ostvariti potreban garderobni prostor. Možete se snaći s manjim ormarom uz ulaz lijevo ili, eventualno, ormarom mostom, ako krevet postavite na lijevi zid sobe.

Nadam se da će se iz predloženog izroditi koje korisno rješenje, a kao krajnju mogućnost, uvijek možete zatvoriti lođu te dobiti funkcionalniji dnevni prostor. Iako bih ja pričekala, kad se dijete malo kasnije, kao tinejdžerica, počne zatvarati u svoju sobu, imat ćete sasvim dovoljno mjesta, pa i lođu za jutarnju kavu.

Savjetuje: Ana Đurđek Kuga, dipl. ing. arh.

Play ponuda
Play ponuda