Play ponuda

JEDNOSTAVNI SAVJETI PRIJATELJSTVA VRIJEDNI: / Kako postati najbolji donositelj darova?

Image
Foto: giphy.com

Tajna uspješnog darivanja leži u tome da morate razumijeti potrebe i želje osobe kojoj nosite poklon.

9.12.2016.
9:53
giphy.com
Play ponuda

Darivanje tijekom blagdana postala je norma u mnogim kulturama diljem svijeta. Stariji se možda ponekad moraju malo pomučiti kako bi poučili djecu kako prihvatiti ono što im je dano kao dar. Međutim, potajno preziranje darova koje smo primili tijekom blagdana također je postalo sastavni dio odrastanja.

Sada, nova studija možda krije odgovor zašto neki ljudi jednostavno ne mogu cijeniti darove koje su primili.

Studija, objavljena u časopisu Current Directions of Psychological Science, pokazala je da je tajna uspješnog darivanja u razumijevanju potreba i želja primatelja poklona.

"Otkrili smo da je darovatelj želi 'impresionirati' primatelja i dati poklon u kojem se može uživati odmah, u ovom trenutku, a primatelj je više zainteresiran za dar koji pruža vrijednost tijekom vremena", objasnio je glavni autor studije Jeff Galak, s Poslovne škole Tepper Sveučilišta Carnegie Mellon.

shimmer fallback
shimmer fallback

Nije stvar u 'iznenađenju'

Istraživači su otkrili da najčešća pogreška davatelja poklona da se ponekad jako namuči samo da bi iznenadio svoje najmilije.

Ostale pogreške koje čine donositelji darova je davanje razumnih poklona, kao što su donacije u ime primatelja. Istraživači su uočili da se odgovorni darovi mogu činiti kao da primatelju daju privremeni osjećaj postignuća, ali će kasnije u njegovom životu najvjerojatnije biti potpuno bezvrijedni.

Nakon ovih "otkrića" znanstvenici preporučuju donostiteljima poklona da suosjećaju s njihovim primateljima. Kada razmišljamo o darovima, savjetuju, ne bismo se trebali usredotočiti na trenutnu radost i iznenađenje prilikom otvaranja poklona te da bismo se trebali usredotočiti na darove koji su i korisni i cijenjeni.

Donositelji darova bi također uvijek trebali uzeti u obzir koliko bi njihov poklon mogao postati vrijedan jednom kada postane vlasništvo primatelja.

Osim toga, stavljanjem primatelja dara na prvo mjesto, donositelji poklona mogli bi naučiti više o osobi i njegovim ili njezinim mogućim željama.

Play ponuda
Play ponuda