INFRACRVENO GRIJANJE: / Evo zašto je potrebno u svakom domu

8.4.2017.
10:00
Pinterest
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve zrake koje potječu od Sunca nakon prodora kroz Zemljinu atmosferu postaju globalno zračenje naše planete. Takvo zračenje se dijeli na UV-zračenje,vidnu svjetlost i infracrveno zračenje. Međutim, ne proizvodi samo Sunce infracrveno zračenje. Svako 'zagrijano' tijelo – a to je svako tijelo koje posjeduje temperaturu iznad apsolutne nule, emitira infracrveno zračenje. Infracrvenim svjetlom se zapravo griju sva živa bića, ali nije vidljivo golim okom.

Koncept infracrvenog grijanja je izveden iz topline od infracrvene svjetlosti. Na Hrvatsko tržište nedavno se pojavilo infracrveno grijanje koje, u usporedbi s radijatorom, grije direktno prostoriju, a ne sam uređaj i dovoljno mu je da radi tek pet sati dnevno za ugodnu mikroklimu. Kroz isijavanje topline kroz panele zagrijavaju se samo tijelo i predmeti, pa kružno svaki grijani materijal i svako ugrijano tijelo proizvodi isjavanje topline. Koliki je udio isijavane topline u ukupnoj potrošnjji energije ovisi o materijalu i temperaturi njegove površine. Za korištenje u stmbenim prostorima površinske temperature su između 90 i 110°C , a za staklo se pokazalo da je najučinkovitiji materijal kao emitirajuća površina. Infracrveni grijaći paneli dolaze u obliku slika, stakla i ogledala.

Prednosti infracrvenog grijanja

1. Za ljude, životinje ili biljke, infracrveno zračenje je potpuno bezopasno.

Za razliku od ultraljubičastog ili rendgenskog zračenja, infracrvene zrake štite kožu i nemaju negativnog učinka na naš organizam. Dapače, ako naše tijelo ne dobija dovoljnu količinu infracrvenog svjetla od Sunca, postajemo bolesni i depresivni. Dakle, infracrveno grijanje je neophodno za zdravlje svih živih bića.

2. Infracrvena dubinska toplina je vrlo ugodna i svojim posebno dubokim toplinskim učinkom pozitivno utječe na tijelo.

Liječi i opušta mišiće i tetive, potiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, regulira krvni pritisak, potiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sustav i relaksira organizam.

3. Prilagodljivo je za sve vrste nekretnina.

Infracrveni paneli mogu se uklopiti u interijer moderno uređenih stanova, ali i tradicionalnih kuća i vikendica. Mogu biti u potpunosti neutralnog oblika, primjerene za bilo koju vrstu arhitekture te postoji mogućnost digitalnog tiska na njih. Uobičajene dimenzije panela su 100 x 78 x 2 centimetra.

4. Manji su troškovi ulaganja i grijanja.

U slučaju instaliranja infracrvenog grijanja nema ugradnje instalacija niti prateće opreme, kao ni održavanja. Infracrveno grijanje je za 30% jeftinije od plinskog te 20% od centralnog grijanja na pelete. Osim toga, s obzirom da funkcionira tako da ne grije zrak već površine, odmah suši zidove i time omogućava jednostavnu borbu protiv plijesni. Kombinacijom sunčevih zraka s vanjske strane zida te infracrvenog grijanja unutar prostorije zidove će biti suhi uz održavanje njihove vlažnosti i izolacijske vrijednosti na prirodan način.

5. Pogodno za alergičare jer nema raspršivanja prašine.

Isijavanje topline po prostoriji se širi putem refleksije. Pri tome se zrak gotovo uopće ne pokreće, zbog čega čestice prašine samo padnu na tlo i tamo ostaju. Kod konvencionalnog grijanja situacija je potpuno drugačija.

6. Omogućava pametno upravljanje uz pomoć pametnih telefona - svaka ploča je opremljena nadzornom jedinicom koja omogućava programiranje vremena i temperature s obzirom na naše potrebe i karakteristike prostora

7. Dug vijek trajanja i sigurnost.

Infracrveni paneli mogu trajati do 30 godina i to bez previše održavanja. Kod pravilne primjene je svaka opasnost požara ili opasnost opeklina isključena. Dodatni aluminijski paneli sprečavaju zračenje topline prema pozadini tako da se montažni zidovi i stropovi od drveta ili sličnog materijala ne mogu nikada zapaliti.

Razlika između klasičnog i infracrvenog grijanja

Klasično radijatorsko grijanje zagrijava zrak, te se preko zagrijanog zraka zagrijavaju tijela i predmeti što je neučinkovit način te veliko rasipanje energije. Ljudsko tijelo se ne osjeća ugodno ukoliko su zidovi i podovi hladni. Upravo zato infracrveno grijanje prvenstveno grije predmete u blizini putem zračenja te tu toplinu prenosi na zrak u prostoriji. Zato što se grijanje ne prenosi na zrak već samo na predmete, automatski nema gubitka energije te je smanjena potrošnja električne energije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali