Play ponuda

DARIA JE PROGOVORILA O BORBI S BOLESTI KOJA SA SOBOM NOSI BROJNE PREDRASUDE: / 'Dijagnoza me ostavila u šoku i nevjerici...'

Image

Majci troje djece, 36-godišnjoj Dariji Ivanjek, prije pet godina je na redovitom ginekološkom pregledu utvrđen HPV visokog rizika te maligne stanice,

13.1.2020.
12:41
Play ponuda

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 300, a umre više od 100 žena. U ovoj tužnoj statistici oboljelih našla se i 36-godišnja majka troje djece Daria Ivanjek. Ona je jedna od rijetkih koja je odlučila progovoriti o ovoj bolesti, koja sa sobom nosi brojne predrasude i svojevrsne osude, kako bi ženama pokazala da se nemaju čega sramiti te ih potaknula na edukaciju i prevenciju koje jednog dana nekome mogu spasiti život.

"Želim skrenuti pozornost kako ova bolest nema veze s promiskuitetnošću i nezdravim načinom života te brojnim drugim predrasudama koje prate ovu dijagnozu. Žene se nemaju čega sramiti, rak vrata maternice može se dogoditi svakome. Na ginekološkim pregledima uvijek sam bila redovita stoga me dijagnoza raka u razmaku manjem od godine dana od prethodnog urednog papa testa ostavila u velikom šoku i nevjerici. Utvrđen mi je HPV visokog rizika te maligne stanice u vratu maternice, a nakon toga uslijedila je borba za život", ističe Daria od čije je dijagnoze prošlo pet godina.

Obolijevanje cijepljenjem svedeno na minimum

Mlada majka hrabro se suočila s bolešću te vedrim duhom i vjerom u sebe, zdravstveni sustav i znanje liječnika dobila bitku s rakom. Danas je zagovornik što češćih preventivnih pregleda te cjepiva protiv HPV-a koje vjerojatnost obolijevanja dokazano svodi na minimum.

"Obitelj i prijatelji bili su mi neizmjerna podrška u teškom razdoblju. U ovoj bolesti koja sa sobom nosi određenu stigmu jako je važna potpora okoline koja znatno umanjuje stres te samim time i povećava šanse izlječenja. Moji sinovi su još premladi no kada budu veći njih ću svakako cijepiti protiv virusa kako bih ih zaštitila od posljedica kroz koje sam ja morala proći", ističe Daria.

Edukacijom do pada broja oboljelih

O svim koracima kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice ove bolesti građani će se moći educirati na ovogodišnjem Danu mimoza i Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice koji se održava u subotu, 25. siječnja od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati prilike razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

shimmer fallback
shimmer fallback

Prvi Dan mimoza u Hrvatskoj održan je 2008. godine, a od tada do danas bilježi se pad oboljelih od raka vrata maternice. Napredak, za koji je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, provedbe cijepljenja i redovitih pregleda, iznimno veseli i dodatan je vjetar u leđa daljnjoj edukaciji i još boljim rezultatima.

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Pokrovitelj projekta je Grad Zagreb, a partneri su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj i Udruga Zdravka. Ovu javnozdravstvenu akciju sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Play ponuda
Play ponuda