Kada se ispeče rakija, najvažniji korak je čišćenje bakrenog kotla za rakiju. Ako ga pospremite bez čišćenja, vaša sljedeća rakija neće uspjeti, a kotao će otići u zaborav. Stoga, nemojte zaboraviti na čišćenje bakrenog kotla za rakiju.
Temeljno čišćenje bakrenog kotla za rakiju je tako da ga za početak rastavite na dijelove. Svaki dio pospite sodom bikarobom, ostavite nekoliko minuta da djeluje i dobro iščetkajte. Nakon toga isperite hladnom vodom. Ponovite postupak u slučaju da je miris rakije i dalje prisutan. Ako je u kotlu nataloženo previše tvari te je miris neugodan, možete u njemu prokuhati smjesu napravljenu od vode i sode bikarbone (na 1 litru vode – 5 žlica bikarbone) te tek zatim rastaviti na dijelove.
U svakom slučaju, čišćenje bakrenog kotla za rakiju je jako važno i nemojte propustiti taj korak.