Pravljenje piva, vina ili domaćeg likera je zabavan i koristan hobi kojim se bave mnogi ljudi diljem svijeta. Za većinu ljudi, pravljenje pića i njegova konzumacija su najbolji dijelovi. Međutim, neizbježna komponenta sve ove zabave je čišćenje opreme nakon dana kuhanja. Koliko god zamoran zadatak bio, to je ključna aktivnost koju morate obaviti. Jedan od najzahtjevnijih dijelova čišćenja je naučiti kako oprati demižon.
Najbolji i najjednostavniji način kako oprati demižon zahtjeva samo toplu vodu i sapun za suđe. Prvo što trebate učiniti je napuniti demižon toplom vodom do otprilike ¼ visine, poprskajte malo sapuna za suđe i dobro ga protresite. Demižon uvijek držite vodoravno s jednom rukom na dnu, a drugom rukom pokrijte njegov otvor na drugom kraju.
Sljedeće što je potrebno učiniti kako bi oprali demižon je protresti demižon. Možda ćete morati tresti demižon neko vrijeme, ali u većini slučajeva izbacit ćete većinu, ako ne i svu prljavštinu. Izbacite prljavu vodu iz demižona i isperite ga onoliko puta koliko je potrebno da izbacite svu sapunicu. Vrlo je važno dobro isprati sapun jer bilo kakav ostatak može uništiti vašu sljedeću seriju likera.