Znanstvenici su napravili ključan korak u razvoju zrakoplova budućnosti kojeg u zraku drži i pogone ioni, a ne pomični dijelovi. Tim predvođen Steven Barrettom sa MIT-a opisao je kako su napravili "elektrodinamički zrakoplov" koji koristi kruti pogon, odnosno zrakoplov bez elisa ili turbina te bez goriva.

"Budućnost leta ne bi trebala biti stvar propelera i turbina. Trebala bi više nalikovati onome što vidite u Zvjezdanim stazama, s plavičastom izmaglicom i nečime što bešumno klizi zrakom", opisao je.

Ideja dostigla znanstvenu zbilju

Ideja njegova tima nije toliko revolucionarna, jer inženjeri još od 1921. pokušavaju napraviti nešto slično, no do sada tehnologija jednostavno nije bila dovoljno napredna, prenosi IFL Science.

No sada je ideja dostigla znanstvenu zbilju i tim s MIT-a je napravio letjelicu s krilima raspona od pet metara i masom od 2,45 kg. Na krilima se nalazi niz tankih elektroda, na prednjem dijelu zrakoplova su tanke žice, a na stražnjem zakrivljena folija koja daje uzgon, baš kao i na krilima klasičnog zrakoplova.

Žice na prednjem dijelu su nabijene pozitivno, i to s 20.000 volti, a folija na stražnjoj strani negativno što stvara snažno električno polje. Na nosu zrakoplova elektron se izbija iz atoma u molekulama dušika u zraku, a stvoreni ioni pojure prema stražnjem dijelu zrakoplova i tako pogone zrakoplov.