Jaja su ukusna, jeftina i hranjiva namirnica koja se može pripremiti u tren oka. Možete ih ispeći na tavici ili kuhati, izbor je na vama. Međutim, ono na što morate pripaziti je salmonela. Tip bakterije koji se može nalaziti na ljusci jajeta, ali i u njegovoj unutrašnjosti. Kako biste smanjili rizik od infekcije salmonelom iz jaja, morate s njima pažljivo rukovati.
Jedite s oprezom
Provjerite jesu li kuhana jaja sve dok žumanjak i bijelanjak nisu čvrsti. Jaja bi trebala biti kuhana na temperaturi od 71 stupnjeva celzijusa. Jedete li nedovoljno pečena jaja, riskirate trovanje.
Jaja držite uvijek u hladnjaku, a ona koja su napukla odmah bacite. Kao i uvijek, nikad nemojte jesti jaja ili hranu s jajima koja su bila na sobnoj temperaturi dulje od dva sata. Razmotrite mogućnost kupovine i korištenja pasteriziranih jaja u ljusci, navodi Huffington Post. Uvijek operite ruke i sav kuhinjski pribor za kuhanje koji dolazi u dodir sa sirovim jajima. Uključujući i radne ploče.
Sada kada ste naoružani s tim informacijama, budite pažljivi i jedite s oprezom.