BUDITE BLAGDANSKI GOST ZA POŽELJETI: / Stručnjaci savjetuju što pokloniti kojem tipu domaćina, kako se ponašati za stolom...

Image
Foto: Giphy

Smisao je blagdana druženje s bliskim ljudima, a s obzirom na to da u goste ne možete doći praznih ruku, mnogima je odabir prikladnog poklona prava noćna mora.

1.12.2017.
7:09
Giphy
Play logo

Što kupiti i kojim se pravilima voditi kada vas prijatelji pozovu na božićni ručak? O tomu valja razmisliti na vrijeme jer najmanje što vam treba jesu blagdanske gužve u supermarketima.

Prvo je pravilo da domaćinu valja zahvaliti na gostoprimstvu nekom sitnicom. Većina se vodi nepisanim pravilom da to treba biti boca nekog pića i malo finija bombonijera. To je u redu, ali zašto ne biste unijeli dašak osobnosti u ovu tradicionalnu kombinaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Recimo, vino i viski možete zamijeniti koktelom ili zanimljivom žesticom. Ali ipak se držite klasičnih okvira ako vaši domaćini nisu eksperimentalni tipovi, savjetuje britanska tvrtka koja propisuje pravila ponašanja Debrett's.

Dulji ostanak je druga priča, posebice ako ćete ostati nekoliko dana tijekom Božića. Tada je, logično, potrebno pokloniti nešto vrjednije.

Kupovina božićnih poklona je pred vratima: Mi ti donosimo najlakši način kako preživjeti traženje onog idealnog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja vrsta vina?

shimmer fallback
shimmer fallback

Ako se odlučite za vino, pristojno je unaprijed pitati domaćina kakvo bi bilo najprikladnije, no to ipak nije nužno. Znate da nisu sva vina ista pa netko možda voli kombinirati vino s jelom koje će se servirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Debrett's kaže kako je potpuno u redu da domaćin otvori piće koje je gost donio i posluži ga odmah. U tom se slučaju gostima savjetuje ne komentirati taj potez niti spominjati kako se vino nije stiglo ni ohladiti.

Razmislite dvaput o čokoladi

shimmer fallback
shimmer fallback

Čokolade i bombonijere najučestaliji su pokloni kada se ide u goste za blagdane. Ali to ne znači da su strašno poželjne u svakom kućanstvu. Prije no što se odlučite za slatko, provjerite da netko od vaših domaćina nije dijabetičar ili na dijeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite obzirni i ako posjećujete obitelj s malom djecom. Djeca će se odmah polakomiti za slatkim, a roditelji možda nisu pristalice davanja djeci previše šećera, piše Daily Mail.

Domaće ili kupovno?

shimmer fallback
shimmer fallback

Slobodno se ponudite da doprinesete i kulinarski, ali u tom se slučaju držite klasičnih pita i suhih keksića. Nije baš zgodno da u goste ponesete vlastite lazanje jer će to u očima domaćina izgledati kao da ne vjerujete kako će kod njih biti posluženo nešto ukusno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ne zaboravite reći 'hvala'

Kada sve blagdanske procedure završe, bilo bi lijepo da pismeno zahvalite svojim domaćinima na gostoprimstvu i ugodno provedenom vremenu. Maleno pisamce je najbolja opcija, ali možete i nazvati. Nipošto ne koristite Viber, WhatsApp i slične aplikacije za takve stvari. Ako se baš i odlučite za takvo javljanje, bolje je i tako nego nikako, navodi Debrett's.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo