Kako uloviti partnera u laži?

Živimo u vrijeme epidemije obmane, pa nije ni čudo što si partneri međusobno lažu. Nije problem kad je riječ o sitnicama, no kako saznati je li pretjerao i kada točno ne govori istinu?

Većina ljudi pretpostavlja da se osoba koja laže vrpolji i da je uznemirena, no istina je da mnogi ‘zalede’ gornji dio tijela jer se koncentriraju na svoje laži. Također, često mislimo da nas osoba koja laže neće moći pogledati u oči (sjetite se pronicljivog pogleda Larryja Davida u seriji ‘Curb Your Enthusiasm’), no velika je šansa da će nas osoba koja laže gledati još i više u oči nego inače, jer želi nadoknaditi svoje neistine. Dakle, ne postoji samo jedna stvar koja će odati lašca, nego treba tražiti čitav niz tragova.

Tragovi do otkrivanja

Neki od tragova koji vam ukazati na to da vam partner upravo laže su: lagano smješkanje dok izgovara laž, što je podsvjesni ushit jer će nekažnjeno proći; nagla promjena položaja tijela; ponavljanje postavljenog pitanja kako bi dobio na vremenu; zaklinjanje, te pridavanja previše pozornosti detaljima tijekom opisivanja laži.

Lažljivac obično ne priča na isti način kao osoba koja govori istinu. On će češće skratiti kraj priče i neće pokazivati nikakve emocije tijekom pričanja, dok će osoba koja prepričava istinit događaj otegnuti sa završetkom i pokazivati sve više emocija kako priču bude privodila kraju.

Uz to, lažljivac često ne pripovijeda kronološkim redom nego skače s detalja na detalj, ovisno o tome što mu padne na pamet u kojem trenutku.

Najlakši način za uhvatiti nekoga u laži bio bi da ga natjerate da priču prepriča od kraja prema početku. Na taj način ga opterećujete kognitivno i situacija postaje izazovna i zahtijevna, jer osoba koja laže obično ne uvježbava svoju priču naopačke. Mentalno će se iscrpiti pokušavajući ostati dosljedan svojoj priči i zvučati sponatno, te će na vidjelo izaći nepoželjne geste i izrazi lica.

Sitne laži

Istraživanja dokazuju da si partneri međusobno lažu u jednoj od deset interakcija svaki dan. Većinom je riječ o sitnicama kao što su: “Sjajno izgledaš u tome!”, no lažemo i kako bismo izbjegli konflikte, pa partneru kažemo da smo u gužvi kad ne želimo preko telefona raspravljati o nekoj neugodnoj situaciji. Najčešće se ne radi o tome da si netko ne može pomoći ili da svjesno želi lagati, već samo želi izbjeći pitanje ili ne želi kreirati nepotrebne tenzije tamo gdje im stvarno nije mjesto.

Iako male laži neće odmah stvoriti pomutnju u vezu, nije ih dobro niti gomilati. Što ih češće govorimo, to će one lakše prelaziti preko našeg jezika i počet ćemo ih koristiti i za važnije stvari.

Budući da smo sa svih strana okruženi obmanama i lažima, najbolje se od njih obraniti stvarajući mrežu iskrenosti oko sebe. Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da će osoba puno teže slagati nekome koga smatraju iskrenim. Možete započeti razgovor s partnerom istaknuvši da vam je izuzetno bitno da budete iskreni tijekom komunikacije ili tako da mu odate nešto osobno.

Najbolji otkrivatelji laži

Laži će najbolje prepoznati osobe koje su dobri slušatelji i koje iskreno zanima ljudsko ponašanje. Iako nam je teško proniknuti u laži kad je riječ o osobama koje volimo, i puno ćemo lakše prozrijeti nekog tko nam nije blizak, možete otkriti i partnerove sitne laži ako vas stvarno zanima čime se bavi i o čemu razmišlja, te što ga tišti.

Nemojte brzati sa zaključcima, nego pokušajte shvatiti što vam govori i zbog čega je nešto učinio. Vaš cilj ne bi trebao biti upiranje prstom u partnera uz riječi: “kako lažeš!”, nego pronalazak istine.

Povratak na Net.hr