TUGA NAKON SEKSA: / Nije to stvar mentalne nestabilnosti, krivci za suze nakon seksa su hormoni

Image
Foto: Flickr

Postkoitalna tuga relativno je česta pojava i podrazumijeva osjećaj tjeskobe, tuge i nelagode, odmah nakon spolnog odnosa.

13.2.2016.
9:41
Flickr
Play logo

Prolaktin je hormon koji je zaslužan za poticanje dojenja u žena, ali on je prisutan i u tijelu muškarca. Oslobađa se neposredno nakon seksa, kako bi stabilizirao dopamin, hormon koji je odgovoran za osjećaj seksualnog zadovoljstva. Do depresije nakon seksa dolazi kada se oslobodi znatno više prolaktina, u odnosu na dopamin, pa se osijećamo potišteno, tužno, ponekad čak i izrazito tjeskobno.

shimmer fallback
shimmer fallback

Iako mnogi ovaj fenomen pripisuju stanju psihe, smatraju ga direktnom posljedicom odnosa u vezi, riječ je tek o reakciji na hormone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Istina je negdje u sredini. Znanstvenici objašnjavaju kako, dok dopamin struji našim tijelom, tijekom seksa osjećamo zadovoljstvo, a jednom kada se to završi, nastupa prolaktin i stvarnost. Ukoliko, još k tome, nismo u potpunosti zadovoljni emotivnim odnosom s partnerom, rezultat su suze nakon seksa.

shimmer fallback
shimmer fallback

Osim tuge, pojedine osobe na ove hormonalne promjene reagiraju osjećajem straha i željom da se distanciraju od osobe s kojom su imale spolni odnos. Takve osobe nakon seksa žele biti same i udaljavaju se od partnera.

shimmer fallback
shimmer fallback

Osim hormona, tjeskobu i tugu nakon seksa osjećaju i one osobe koje su bile žrtvom seksualnog napada. Taj se negativan događaj duboko urezao u njihovo pamćenje i aktivira se seksualnim činom. U takvim situacijama, ukoliko je netko bio žrtva silovanja, vrlo je važno potražiti stručnu pomoć, jer nitko se ne bi trebao osjećati loše što je sudjelovao u nečemu u čemu, većina ljudi, zapravo, uživa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo