teretana ili dragi? / Možemo li računati seks kao tjelovježbu pa preskočiti trening ako smo vodili ljubav?

Image
Foto: Pexels

Vjerojatno ste se barem jednom upitali, onako znojni i izmoreni nakon dobrog seksa: 'Jesam li izgubila usput i koju kaloriju?'

20.5.2019.
12:29
Pexels
VOYO logo

S pravom ste se upitali jer zašto čovjek ne bi spojio ugodno s korisnim?

Landmarkova studija provedena davnih 60-ih pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa povisuje krvni tlak, kapacitet pluća i broj otkucaja scra - isto što se događa i kod vježbanja. Ista studija ponovljena je nedavno, no korišteni su puno sofisticiraniji alati i metode. Moderna studija potvrdila je rezultate one iz 60-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježila je značajno povećanje markera fizičkog stresa, kao što su broj otkucaja srca i krvni tlak. Uspoređujući to s onime što se događa u tijelu tijekom treninga, pokazalo se da seksualna aktivnost izaziva umjerenu razinu fizičkog stresa - do 75 posto. 

Kanadska studija koja je provedena na heteroseksualnim parovima, pokazala je da se tijekom seksualnog odnosa ptorši kalorija koliko i za vrijeme žustrog hodanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Stoga, bismo li mogli reći da je seks određena vrsta tjelovježbe? - I da i ne - ovisno o tome kako definiramo tjelovježbu.  Ako smatramo da vježbanje treba promijeniti ljudsku fiziologiju dugoročno na bolje, onda seks nije tjelovježba jer, za većinu nas, ne traje dovoljno dugo i ne događa se dovoljno često da bi imao takav učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ako nam je tjhelovježba vid rekreacije od kojeg ne očekujemo neki veliki utjecaj na organizam, već majicu mokru od znoja i dobar osjećaj nakon rekreacije, onda seks može biti i tjelovježba.

Zanimljivost za kraj i korisna informacija za sportaše: Istraživanja nisu potvrdila negativan utjecaj na sportske rezultate, odnosno karantene pred natjecanja nisu potrebne. Opustite se i uživajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo