Istraživanje je pokazalo da su muškarci s bradom idealni za brak i ozbiljnu vezu

Image
Foto: AFP, ROBYN BECK

Svih 8.520 ispitanica u istraživanju izjasnilo se isto.

16.12.2016.
16:24
AFP, ROBYN BECK
Play logo

Čini se kako vječna debata o tome jesu li bolji muškarci bez brade ili oni s bradom može prestati, jer znanost je upravo dokazala da su muškarci s bradom bolji odabir za ozbiljnu romantičnu vezu i brak, piše Cosmopolitan.

Studija koju je vodio znanstvenik Barnaby Dixson i koja je objavljena u magazinu Jorunal of Evolutionary Biology, pokazala je kako žene muškarce s bradom češće smatraju idealnim odabirom za duge, romantične veze, u usporedbi s muškarcima koji nemaju bradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako su to zaključili? Naime, brada na muškarcu je ta koja spaja muževnost i ženstvenost i, na kraju krajeva, oblikuje lice muškarca koji je nosi - i upravo ga zato čini atraktivnim na brojne različite načine. I to nam savršeno odgovara upravo zato što mi žene, navodno, ne volimo da muškarac bude ni previše muževan ni previše ženstven.

Također, još jedna prednost muške brade jest i ta što dlake na licu indiciraju postojanje dostatnih količina testosterona, a testosteron se povezuje sa zrelošću, i upravo je to, prema mišljenju znanstvenika koji su proveli ovo istraživanje, savršen recept za ugodnu i uspješnu, dugoročnu romantičnu vezu.

Što je s muškarcima koji ne nose bradu i imaju jače izražene čeljusti?

shimmer fallback
shimmer fallback

No, možda se pitate što je s muškarcima koji imaju jako izražene čeljusti i kojima nužno nije potrebna brada da bi izgledali zrelo i atraktivno? Ako se pitate, znanstvenici i na ovo pitanje imaju odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, znanstvenici tvrde kako muškarci s jako izraženim čeljustima baš i nisu najbolji odabir za vezu, jer se, navodno, puno brže 'odljube' od svoje odabranice. I upravo takvi muškarci su idealni za kraće avanture i kraće veze, jer ovakve suviše muževne karakteristike žene najčešće povezuju s nepouzdanošću, što takve muškarce baš i ne čini idealnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brada maskira 'nedostatke'

shimmer fallback
shimmer fallback

Ili, jednostavnije rečeno, brada zapravo ima ulogu i pruža mogućnost sakrivanja i maskiranja muževnog lica, odnosno lica koje bismo bez brade smatrale idealnim samo za avanture, a ne za ozbiljnu i dugoročnu vezu. Također, s druge strane, brada balansira i maskira i previše ženstveno lice, koje pak možda ne bismo smatrale dovoljno 'muževnim' te takve muškarce inače ne bismo uzele u obzir kada je riječ o ozbiljnoj vezi. Dakle, brada je, navodno, ta neka 'zlatna sredina' koja nas najviše privlači i koja je idealna za sretnu vezu...

Sve ispitanice izjasnile su se isto

shimmer fallback
shimmer fallback

U ovom je istraživanju sudjelovalo 8.520 ispitanica i svaka od njih, dakle svih 8.520, rekla je da su im najatraktivniji muškarci s bradom, kad su dobile zadatak šest muškaraca (s bradom i bez nje) ocijeniti prema atraktivnosti i prema tome misle li da su dobar ili loš izbor za dugotrajne i ozbiljne romantične veze. A, ovi su podaci onda prilično uvjerljivi, zar ne?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i između muškaraca s bradom došlo je do postavljanja različitih gledišta. Naime, muškarce s duljim i većim bradama žene su smatrale idealnim partnerima za brak, dok su muškarce s manjim bradama smatrale dobrim odabirom za 'neobavezne veze'. Dosta zanimljivo...

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo