Play ponuda

Ova zastarjela bračna pravila možete odmah prekršiti

shimmer fallback

U većini brakova još uvijek se određeni poslovi dijele na muške i ženske. Premda takva kruta podjela uloga može doprinijeti ravnoteži odnosa, ona može biti i ograničavajuća.

4.7.2013.
9:39
Play ponuda

Kada ste u braku ne možete imati vlastiti život

'Ženi potrebe supruga i djece trebaju biti na prvom mjestu. No, to za ženu može biti frustrirajuće i može dovesti do depresije, pretjeranog konzumiranja alkohola i cigareta te otresitosti prema drugim ljudima. To zastarjelo pravilo treba zaboraviti. Učinite svaki dan nešto samo za sebe, nešto što će vas razveseliti, opustiti i usrećiti. To može biti jutarnja meditacija, odlazak u teretanu ili čitanje omiljene knjige. Naime, da biste mogli voditi brigu o drugima prvo morate povesti brigu o sebi', savjetuje bračni terapeut Dan Beaver s Walnut Creeka.

Durenje može biti dobar način da dokažete da ste u pravu

Nekada su supružnici često 'zapinjali' u svojim zadanim ulogama što ih je priječilo da iskažu svoje osjećaje ili ono što ih muči u odnosu zbog straha da ih druga strana neće razumjeti ili da će ih odbiti.

'Ako ste uplašeni otvoreno porazgovarajte sa svojim partnerom. Ne morate uvijek biti čvrsti i hrabri. Premda mislite kako će vas to priznanje udaljiti od partnera, otvorite li mu se i priznate svoje sumnje i strahove to će vas dodatno zbližiti', tvrdi terapeutkinja Cheryl Gerson.

O seksualnim potrebama se ne razgovara

Kada zapadnete u seksualnu rutinu i sve 'klapa' dobro postoji mogućnost da kao par ne shvatite da ste dotaknuli tek mali dio vašeg ukupnog seksualnog potencijala. Razgovor o potrebama u seksu može biti neugodan i možda povrijediti jednog ili oboje partnera. Međutim, seks zahtjeva istraživanje i otvorenost kako bi se razvijao. Želite li izbjeći mogućnost da povrijedite partnera i navedete ga da pomisli kako nešto krivo radi, predočite mu to kao fazu eksperimentiranja. Recite mu: 'Razmišljala sam da bismo večeras mogli probati ovo!'

Bračno savjetovalište je loš znak

'Neki parovi misle da su osuđeni na propast ako priznaju da prolaze kroz teško razdoblje. No, istina je posve suprotna. Ako ne govorite o svojim problemima i ne pokušate ih riješiti oni će se samo gomilati. Što prije par potraži stručnu pomoć lakše će riješiti probleme. Kod većine parova nije problem u različitosti karaktera već u nedostatku komunikacije. Treba iznaći rješenje kako izraziti svoje potrebe i osjećaje, a da se pri tom ne povrijedi partnera', kaže savjetnica Gloria Spitalny.

Muškarac mora biti uspješniji

Neki muškarci otvoreno i ponosno podržavaju poslovne ambicije svojih supruga i vole promatrati njihov uspjeh. Drugi muškarci naoko pružaju podršku, ali ne shvaćaju da zapravo odašilju podsvjesne tenzije kroz koje prolaze jer im se uspjeh njihove ljepše polovice čini kao nešto što smanjuje njihovu muškost.

Ne trebate dati otkaz kako biste takvima udovoljili. Važno je da sebe realizirate i kroz karijeru. No, činjenica da razumijete da se vaš suprug možda osjeća ugroženim pola je dobivene bitke. Okolnosti se neće promijeniti niti vi to želite. No lakše ćete savladati ovaj 'ples' ako ga pitate kako se osjeća i doista saslušate. Činjenica je da se trenutno 40 posto žena smatra primarnom hraniteljicom obitelji.

Svađe su pokazatelj da je brak loš

Većina vjenčanih parova često se svađa i kao što svi znamo to nije presudno u vezi. No, što ako jedno od vas kaže nešto što odjekne kao potres - primjerice prizna da ga već neko vrijeme ne privlačite jer ste se udebljali ili da nešto više osjeća za kolegicu s posla? Nove vrste terapija pokazale su da ovakvi 'ispadi' zapravo mogu biti prvi korak do velikih promjena u vezi te vas mogu dodatno zbližiti. Ne mogu sve veze biti spašene, ali stručnjaci tvrde da kada konačno uspijete biti potpuno iskreni jedno prema drugome i zajedno poradite na rješenjima problema, krećete prema tome da ostvarite onu vrstu bezuvjetne ljubavi koju gotovo ništa ne može pokvariti.

Djeca trebaju biti u središtu

Nekada su roditelji zanemarivali svoju djecu govoreći im - idi se van igrati i vrati se za sat vremena! Danas roditeljstvo zahtijeva više budnosti. Međutim, uhvatite li se da pratite svaki pokret svog djeteta do te mjere kao da vam se čini da živite 'kroz' dijete, znači da ste otišli u drugu krajnost. Suprug i djeca će to osjetiti što može dovesti do situacije u kojoj svi pate.

'Vidim mnogo muževa koji se osjećaju zapostavljeno od žena. Vaš brak mora biti na prvom mjestu. Vaša izvorna motivacija je iz ljubavi i želje da zaštitite potomstvo. No, mnogi roditelji to rade jer im je to lakše nego se vratiti i nastaviti s vlastitim životom gdje ih čeka dosta toga nepoznatog', tvrdi terapeutica Irina Firstein.

Žena ne priča mužu o svom poslu

Naravno da nije poželjno spominjanje svakog dosadnog detalja koji ste doživjeli na radnom mjestu, ali određene stvari je dobro podijeliti s partnerom.

'Ne možete naprosto zaboraviti na radni dan čim ste ukoračili u hodnik svog stana. Trebate vrijeme kako biste se prilagodili da ste iz ureda došli u svoj dom. Ukoliko si ne date malo oduška, vaša frustracija bi se mogla odraziti na partnera u spavaćoj sobi. Ograničite vrijeme na samo pet minuta i isto toliko dajte partneru da kaže kako je njemu bilo na poslu. Osim što ćete si olakšati, tako ćete se i bolje upoznati', kaže Beaver.

U braku su samo dvije osobe

U današnje vrijeme dosta je netradicionalnih i brakova koji se uspiju održati. Mnogi muškarci i žene ostaju u dobrim odnosima sa svojim bivšim supružnicima te pokušavaju uspostaviti što bolji odnos s djecom novog partnera. To automatski znači da se morate uskladiti s više osoba te da ćete se kao pomajka morati suočiti s nekim stvarima koje niste planirali. Ako su djeca dovoljno stara, priznajte da je riječ o neugodnoj situaciji kako to ne bi postala tema o kojoj se ne smije govoriti. Zapamtite, bez obzira koliko vam to bilo primamljivo, ne govorite ružno o bivšoj ženi vašeg partnera. Umjesto toga, o svim problemima nasamo razgovarajte s partnerom, recite mu što vas smeta i dajte ideje za rješenje situacije.

Rastava braka je sramota

Ni slučajno! U današnje vrijeme šanse za rastavu braka su 50 posto. Naravno da bi svi željeli biti u sretnim brakovima do kraja života, ali život je težak i ljudi se mijenjaju. Kada parovi imaju ozbiljne probleme koje nisu uspjeli prevladati ni uz stručnu pomoć, tada stručnjaci radije preporučuju razvod nego ostanak u zajednici.

'Činjenica da je razvod danas prihvatljiva opcija je dobra stvar. Kada znate da, unatoč tome što svi imaju dobre namjere, vaša veza nije sto posto sigurna, to vas može motivirati da radite na postizanju rješenja kojima obje strane dobivaju', kaže bračna savjetnica Becky Whetstone.

Play ponuda
Play ponuda