BOL U STOPALU: / 7 najčešćih razloga nastanka ove tegobe

Image

Premda mnogi često zanemaruju ovu bol, ona može predstavljati velik problem i otežavati svakodnevne aktivnosti.

2.3.2018.
12:30
VOYO logo

Stopalo se sastoji od 26 malih kostiju koje su povezane tkivima i zglobovima, te ima čak 14 mišića. Sve to zajedno formira oblik stopala, ali i znači da uzrok boli u stopalu može dolaziti iz mišića, kosti, zglobova, zglobnih čahura, tetiva i ligamenata. Ujedno mogu biti povezane sa problemima sa žilama ili sa živcima.

Uzrok boli u stopalu se dijeli na upalne i ne upalne bolesti

Upalne bolesti su velika skupina oboljenja i one se pojavljuju uz mnoge simptome upale. Ne upalne mogu biti poremećaji strukture stopala. Uz to, uzrok boli mogu biti i stvari koje nisu povezane sa strukturom stopala ili nekom bolešću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINDROM NEMIRNIH NOGU: /

Pripazite na ove simptome, mogu ukazivati na probleme sa živcima

Image
SINDROM NEMIRNIH NOGU: /

Pripazite na ove simptome, mogu ukazivati na probleme sa živcima

Žuljevi na stopalu

Dosta često se pojavljuju kod žena radi nošenja neudobnih cipela, a mogu se pojaviti na svakom dijelu stopala. Najčešći su oni na korijenu palca noge, na spoju duge kosti s kostima koje čini luk stopala. Glavni simptomi žuljeva su crvenilo na rubovima i bijela koža u sredini, napuhnuta koža s tekućinom ispod, bol pri dodiru ili hodanju. Žuljevi nastaju radi neudobnih cipela i trauma stopala, ali sklonost dobivanja žuljeva može biti i nasljedna. Najčešće se rješavaju promjenom obuće, lijekovi koji će smanjiti upalu, čišćenje žuljeva te u težim situacijama i operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proširene vene

Ovaj problem neće se pojaviti direktno na donjem dijelu noge, ali može se prezentirati na bol u stopalu. Proširene vene nastaju kao problem sa oslabljenim stijenkama žila i zalizaka. Trajno proširenje krvnih vena može se vidjeti kao plavičaste, iskrivljene i kvrgave žile, najčešće na području potkoljenice. Zastoj ili proširenje vena može biti opasnije nego što je tromboza. To dakako uzrokuje velike bolove u nogama za vrijeme mirovanja, grčenje, rane te otekline. Ukoliko osoba pati od proširenih vena, nije nimalo čudno da osjeća bol u stopalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urasli nokat

Kao i kod žuljeva, ova pojava može nastati radi neudobnih cipela, ali i radi nepravilne higijene. Kod nekih ljudi postoji veća sklonost urastanju nokta. Na stopalu se ovo najčešće događa na palcu, a izgleda kao da se nokat uvija prema koži. Kada dođe do te pojave, to uzrokuje velike bolove u stopalima, točnije na prstima stopala jer se otežava stajanje. Urasle nokte mogu riješiti pravilna pedikura te namakanje stopala u toploj vodi. Također je bitno da pri rezanju noktiju radite ravne rezove, a ne zaobljene, kako bi nokat sam rastao 'prema van'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deformacija stopala - spušteno stopalo

Kod osoba koje pate od spuštenog stopala došlo je do blage deformacije koja najčešće ne izazva velike tegobe. Prilikom toga mogu nastati ove posljedice: pogrbljeno držanje radi spuštenog kostura, bol u stopalu, bol u peti i bol u nogama, nateknuće noge nakon puno hodanja ili trčanja. Osobe sa spuštenim stopalima trebale bi nositi ortopedske uloške ili cipele koje pomažu popraviti deformaciju jer podižu stopalo i kosti noge na normalnu razinu. Uz to, osoba može izvoditi različite vježbe kako bi pomogla da se stopalo ispravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim spuštenog stopala, moguće deformacije su i zakrivljeni prsti te oštećenja i nedostaci dijelova stopala. Pri početku nastanka problema bol se neće javljati često, ali će biti pojačana nakon dužeg hodanja ili trčanja. S vremenom se (ako se ne liječi na vrijeme) bol u stopalu može početi javljati prije spavanja, u mirovanju. Deformacije stopala uzrokuju tupu, zareću bol u prednjem ili stražnjem dijelu stopala.

Burzitis u peti stopala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Burze su sluzne vrećice, a nalaze se u čitavom tijelu po sustavu za pokretanje. Glavna im je funkcija smanjivanje trenja između tetiva i kostiju, koštanih izbočina i kože. Spljoštene su između tkiva i ispunjene tekućinom. U stopalu se nalazi jedna burza na peti između Ahilove tetive i petne kosti. Ako dođe do upale burze, ona može oteknuti i postati bolna te uzrokovati bol u stopalu.

Osteoartritis palca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog krivih položaja pri stajanju i hodanju, te sklonosti ka uvrtanju stopala prema unutra. To je zapravo degenerativna bolest zglobova, a karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice. Bolni artritis može uzrokovati i ozljeda palca. Ona se najčešće pojačava nakon nošenja neudobnih cipela te za vrijeme ili poslije kretanja. Osim toga može doći do oticanja, ukočenosti zgloba te koštane izbočine na sredini ili na kraju zglobova prstiju. Osnova liječenja je nošenje pravilnih i udobnih cipela te vježbama za ispružanje palca. Ovisno o razini boli, moguće je dobiti i injekcije lokalnog anestetika te kortikosteoride.

Bol u prednjem dijelu stopala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećenje živaca je najčešći razlog nastanka boli u stopalu u prednjem dijelu. Živci koji inerviraju taban i prste prolaze između kostiju koje izgrađuju prste. Nekancerogeni rast živčanog tkiva ili neurom tako može izazvati bol između baza prstiju, i najčešće se pojavljuje u samo jednom stopalu. Ovi problemi češći su kod žena nego kod muškaraca. U ranom stadiju se pojavljuju blage boli, žarenje te osoba može imati osjećaj kao da hoda po šljunku. Dijagnoza problema izvodi se liječničkim pregledom, a liječi injekcijama s otopinom kortikosteroida i lokalnog anestetika. Simptome može olakšati nošenje uložaka za cipele.

Liječenje i prevencija boli u stopalu

S obzirom na to da bol u stopalu mogu uzrokovati različiti uzroci, liječenje će također ovisiti o tome što uzrokuje bol. Katkada je dovoljna samo promjena obuće. Tako je bitno da nosite cipele koje nisu potpuno ravne, već da su blago povišene na peti. Pomoć pri boli u stopalu može stvarati kontrola pokreta, korekcija hoda te nošenje ortopedskih uložaka ili cipela koje će rasteretiti bolni dio stopala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego nastane bol u stopalu, imate mogućnost prevencije tih tegoba. Prije svega ne smijete zaboraviti na treniranje cijelog tijela i svakodnevno istezanje nogu jer će to spriječiti proširene vene i bolove u nogama. Istegnite se nekoliko puta u danu, posebice ako imate posao u kojem sjedite cijeli dan. Kod žena bi bilo jako dobro da nakon nošenja visokih peta dobro izmasiraju stopalo trljajući ga o tenisku (ili neku drugu) lopticu. Masiranje spala će pomoći za uklanjanje boli u peti i cijelom tabanu.

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo