'POTRES' ZA VJERNIKE / Pronađena zlokobna ploča iz drevne Biblije: 'Ako ovo čitaš, proklet si od Boga i proklet ćeš umrijeti!'

Image
Foto: profimedia

Navodno ukleta ploča pronađena na planini Ebal mogla bi dokazati da su očevidci doista svjedočili prispodobama zapisanima u Bibliji, a arheolozi su to nazvali 'potresom'

9.4.2022.
15:58
profimedia
VOYO logo

Navodno ukleta ploča podigla je obrve cijeloj arheološkoj zajednici nakon što je pokazala da su najranije dijelove Biblije mogli napisati očevici. Presavijena ploča, otkrivena na planini Ebal u Svetoj zemlji, sadržavala je prokletstvo u sebi i datira negdje između 1200. i 14.000. godine prije Krista.

Tekst u unutrašnjosti ploče upozorava da je čitatelj "proklet od Boga, Jahve" i "proklet ćeš sigurno umrijeti", a napisan je protoabecednim hebrejskim pismom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na planini Ebal, poznatoj po povezanosti s prokletstvima, nalazila se ploča na kojoj bi mogao biti najraniji natpis hebrejske riječi za Boga, YHWH.

Image
VLADAR PONORA /

Sotona nije najstrašniji lik iz Biblije: 'Razarač' koji je htio stvoriti pakao na Zemlji zapravo je Božja desna ruka!

Image
VLADAR PONORA /

Sotona nije najstrašniji lik iz Biblije: 'Razarač' koji je htio stvoriti pakao na Zemlji zapravo je Božja desna ruka!

'Najvažnije otkriće u našim životima'

Ako je datacija točna, "ukleta" ploča bi mogla dokazati da su Izraelci bili pismeni kada su ušli u Svetu zemlju i da su također mogli dokumentirati biblijske događaje kada su se dogodili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Biblija

Arheolog dr. Scott Stripling rekao je: "Izuzetno je važno. Neki ovo opisuju kao najvažnije otkriće u našim životima jer prethodi svemu što imamo u vezi s hebrejskim pismom."

"Tako velika pitanja kao što su: je li Biblija napisana kada se tvrdi da je napisana, je li uopće postojalo abecedno pismo kojim su pisci poput Mojsija i Jošue mogli pisati? Mnogi kritičari su se do ovog trenutka usprotivili i rekli 'ne, to je napisano mnogo, mnogo kasnije u perzijskom ili helenističkom razdoblju'", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Golemost otkrića očigledna na prvu

Dr. Stripling, koji je otkriće "uklete ploče" nazvao "potresom", kaže kako ono sada "naginje vagu u drugom smjeru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je nalaz "stariji od bilo kojeg hebrejskog koji imamo" i dodao da olovo dolazi iz antičke Grčke, gdje se "znalo da su rudnici bili u upotrebi u kasnom brončanom dobu".

Kraj brončanog doba datiran je otprilike 1200. godine prije Krista, a potencijalno drevna ploča pronađena je u prosincu 2019. Dr. Stripling kaže da je golemost otkrića bila očigledna čim ga je ugledao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li ovo sažetak svih prokletstava?

Rekao je: "Mislio sam da je ovo predobro da bi bilo istinito. Biblija opisuje planinu Ebal u Jošuinom osmom poglavlju kao planinu prokletstva, a Jošui je rečeno da napiše kletve na Ebalu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako da smo ovdje imali poznatu ploču s kletvama sa stranice za koju Biblija kaže da su kletve povezane s njom. Jednostavno sam bio oduševljen onim što smo pronašli", kazao je arheolog.

"Je li to sažetak svih prokletstava iz Ponovljenog zakona 28. i 29., na primjer? Jer tu imate sve te kletve koje će vas sustići ako prekršite savez. Imajući ovu strukturu, je li to književni sažetak svih tih kletvi?”, pita se on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Stripling i njegovi suradnici namjeravaju svoje nalaze akademski objaviti kasnije ove godine.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo