USUSRET BOŽIĆU /

Tradicija obilja na blagdanskim stolovima kroz povijest: Par slasnih ideja kako ove godine blagdane učiniti još posebnijima

Image
15.12.2023.
10:12
VOYO logo

Hrana je istinski užitak i ljubav koju želimo podijeliti sa svojim najmilijima. Zato se za božićne blagdane, kada se oko stola okuplja cijela obitelj, velika pažnja posvećuje baš svakom jelu kojeg ćemo poslužiti tih posebnih dana u godini. Obilje gastronomskih delicija na stolu ima i važan simbolički značaj jer pridonosi ugođaju nade, blagostanja i vjere u bolje sutra.

Tradicija obilja na blagdanskom stolu je običaj koji se prenosi naraštajima, a isto vrijedi i dan danas. Kao i sada, kroz povijest su dani prije Božića bili u znaku pripreme hrane i tradicionalnih specijaliteta, kao što su bakalar i jela od ribe za Badnjak, pečenka za Božić, ali i slatke božićne poslastice kojima se veselimo svake blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto bakalar na Badnjak?

Prema običajima koji se prenose naraštajima, za Badnjak se u našim krajevima, osobito u Istri, Kvarneru i Dalmaciji, na meniju redovito nalazio bakalar, riba sjevernih mora, koji se pripremao na brudet ili na lešo, a često i bakalar na bijelo namazan na kruh. Bakalar nije riba našeg podneblja, no priprema bakalara uvriježila se u nekim prošlim vremenima jer je u zimskim mjesecima jedino sušeni bakalar bio dostupan širim slojevima stanovništva u Europi.

Zašto baš bakalar? Jeli su ga još i Vikinzi, a bakalar je bio vrlo popularna namirnica među moreplovcima u srednjovjekovnoj Europi jer se usoljeni i osušeni bakalar nije kvario pa je bio pouzdana hrana za duge plovidbe. U naše ga je krajeve donio mletački trgovac Pietro Querini koji je tijekom putovanja u Norvešku doživio brodolom. Nasukane u čamcu za spašavanje, Querinija i članove posade spasili su norveški ribari uz koje je Querini naučio cijeniti ovu kvalitetnu, hranjivu i izdržljivu riblju namirnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Po povratku u Veneciju, sa sobom je ponio pozamašne količine usoljenog bakalara. Sušeni bakalar je s vremenom postao vrlo popularan Veneciji, među stanovništvom kojem u zimskim mjesecima nije bila dostupna tada vrlo skupa svježa riba, a bakalar se postepeno proširio na područje Istre, Kvarnera i Dalmacije. U nešto udaljenijoj Slavoniji, tradicija je nalagala da se za Badnjak priprema fiš paprikaš, ili druga riblja jela spremljena od slatkovodne vrsta poput pastrve, soma ili šarana.

Danas je bakalar svugdje rasprostranjena delikatesa, jede se u cijeloj Hrvatskoj i u gastronomskom je smislu dio tradicije Badnjaka. Njegov aromatičan i snažan okus osobito dolazi do izražaja kada ga pripremamo po recepturama kao što su bakalar na bijelo, bakalar na crveno, zapečeni bakalar s krumpirima na mediteranski, a varijacije u repceptima uvelike ovise o specifičnostima i lokalnim navikama. Kako biste i ovih blagdana uživali u pravom punom okusu bakalara, Lidl je u svojoj blagdanskoj ponudi pripremio sušeni bakalar izvrsne kvalitete po odličnoj cijeni, a dio blagdanske ponude Lidla su već pripremljeni vrlo ukusni riblji namaz Bakalar na bijelo brenda Okusi zavičaja, kojeg treba samo namazati na svježi ili preprečeni kruh, po želji malo začiniti i spreman je za posluživanje.

Na blagadanski stol savršeno će se uklopiti i hobotnica, također važan dio tradicije zimske mediteranske kuhinje, a smrznutu i očišćenu hobotnicu također možete pronaći u Lidlovoj blagdanskoj ponudi. Hobotnica zaista omogućava kreativnost u kuhinji, jer je možete pripremiti na salatu, zapečenu u pećnici s krumpirima i drugim povrćem, na brudet, ali i kao topli okrepljujući gulaš. Isto tako, ako ovih blagdana poželite pripremiti nešto posebno za svoje najmilije, u Lidl blagdanskoj ponudi možete pronaći i svježe jakobove kape u pola školjke, cijenjenu delikatesu koje obožavaju svi istinski gurmani.

Pečenka kao kraljica božićnog stola

Ako dalje pratimo gastronomsku tradiciju, znamo da se sam dolazak Božića slavio svečanim i bogatim stolom na kojem je, ovisno o podneblju, centralno mjesto zauzimala pečenka. Prema kontinentalnim običajima, za Božić se obično servirala perad, odnosno guska, patka ili purica, i to zbog starog vjerovanja da će se tako sve ono što je bilo loše ostaviti u staroj godini i krenuti u bolje sutra. To staro vjerovanje temelji se na činjenici da perad, dok čeprka po tlu, nogama iza sebe baca zemlju, pa se iz tog opažanja izrodilo simboličko uvjerenje da perad sve ono što ne valja odbaci i ostavlja iza sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Slasna blagdanska pečenka može se pripremati prema brojnim receptima, a neki od popularnijih su punjena patka ili purica s mlincima. Najljepše domaće purice za najslasniju božićnu pečenku možete pronaći pod oznakom Okusi zavičaja u blagdanskoj ponudi trgovačkog lanca Lidl. U Dalmaciji pak dio blagdanskog stola pašticada, tradicionalno jelo od goveđeg buta kuhanog u slatko-kiselom umaku od luka i mrkve, suhih šljiva, prošeka i crnog vina.

Za sve gurmane koje vole uživati u ponešto drugačijim okusima, Deluxe ponuda u Lidlu obiluje zanimljivim proizvodima kojima možete obogatiti blagdanski stol i jednostavno pripremiti zanimljiva i ukusna jela za pamćenje. Primjerice, tu je Deluxe Premium izbor canapéa idealnih kao predjelo, a u Deluxe ponudi je i već gotov Umak od škampa od kojeg možete pripremiti perfektan rižoto ili tjesteninu te Svježi Tagliolini s tartufima. Tu je i primamljiv izbor vrhunskih Deluxe deserata, primjerice Crème Brûlée, Desert od čokolade ili limuna, Čokoladni souffle i još mnogo drugih slatkih senzacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legendarni Panettone ili kako je nastao Tonijev kruh

Deserti, božićni kolači i torte svakako su važan dio obilja po kojima želimo pamtiti božićne blagdane. Od najpoznatijih božićnih slastica, u kontinentalnim dijelovima tu su obavezno bile orehnjača ili makovnjača, slatke kiflice, a u Dalmaciji nezaobilazne su fritule, arancini te kolači od bajama i marcipana. Do naših krajeva došla je i tradicionalna božićna slastica panettone, odnosno slatki voćni kruh koja je izuzetno popularna diljem Europe.

Panettone, kao i mnoge druge slavne delicije, korijene vuče iz Italije, a legenda o tome kako je nastao i zašto je popularan tijekom božićnih blagdana je izuzetno zanimljiva. Renesansni talijanski vojvoda Ludovico il Moro ili Ludovico Sforza iz 15. stoljeća relativno je poznat kao mecena mnogih izumitelja, graditelja i umjetnika, uključujući i Leonarda da Vincija. No uz Ludovicovo ime veže se još jedno intrigantno naslijeđe. Prema nekim povijesnim izvorima, upravo je iz njegove kuhinje stigao prvi Panettone, slatki kruh s voćem koji je već stoljećima tradicionalno dio božićne trpeze. Legenda kaže da je Ludovico, kao što je i priličilo milanskom vojvodi, povodom božićnih blagdana za svoje uvažene goste iz redova plemstva organizirao raskošnu proslavu s nizom gastronomskih delicija.

Image

Sve je išlo kao podmazano, do trenutka kada je trebao biti poslužen desert. Naime, kuhinja se našla u ogromnom problemu jer su kuhari u cijelom tom metežu zaboravili na desert i nisu na vrijeme izvadili tortu iz pećnice. Za spas u zadnji čas zaslužan je bio Toni, „mali od kuhinje“ koji je na brzinu napravio slasticu od sastojaka koje je pronašao u kuhinji. Ispekao je slatki kruh pripremljen od brašna, jaja, maslaca, limuna, suhih grožđica i kandiranog voća. Ludovicovi gosti ostali su zadivljeni okusom i mirisom ove nikad viđene poslastice, a kada je Ludovico upitao svojeg glavnog kuhara kako se zove taj njegov novi desert, on je jednostavno odgovorio: 'pan de Toni', ili u prijevodu: Tonijev kruh.

Ne zaboravite na slatki dio božićne čarolije

Ukusni panettone danas se priprema po različitim usavršenim recepturama, a mnoge od njih možete pronaći u Lidlovoj posebnoj blagdanskoj ponudi brenda Favorina. Klasičari će uživati u Favorina Panettone Classico, a čokoljupci će se zaljubiti u Favorina Panettone s čokoladnom kremom. Predlažemo da ovih blagdana probate i nezaboravni Panettone s tiramisu kremom Lidlovog brenda Deluxe koji će oboriti s nogu i najzahtjevnije sladokusce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slatki dio božićnih blagdana su dakako i medenjaci koje obožavaju i veliki i mali. Ljubitelji medenjaka ovih su blagdana definitivno došli na svoje, jer se na policama Lidla može pronaći fantastičan izbor Favorina medenjaka različitih oblika i okusa. Medenjaci u obliku zvijezda, srca ili pereca s mliječnom ili tamnom čokoladom oduševit će najmlađe, a nešto stariji će uživati u Medenjacima Classic ili s paprom. Iz ponude iskače Favorina Glazbena kutija s medenjacima u obliku automobila koja može biti i prekrasan božićni poklon.

Nagradna igra Podijeli čaroliju još traje

Ovih blagdana Lidl je za svoje kupce Deluxe i/ili Favorina proizvoda pripremio i nagradnu igru koja traje od 13.11. do 23.12.2023. godine. Kako sudjelovati? Sve što trebate učiniti je kliknuti "Zaigraj" u Lidl Plus aplikaciji i kupiti Deluxe i/ili Favorina proizvode u minimalnom iznosu od 10 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skenirajte Lidl Plus na blagajni i tako sudjelujete u velikoj nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti vrijedne nagrade svakog tjedna. Glavna nagrada je jedinstveni MINI Countryman Cooper S zato ne čekajte, opskrbite se na vrijeme za ove blagdane, podijelite božićnu čaroliju s onima do kojih vam je stalo i pritom osvojite super nagrade!

Sadržaj nastao u suradnji RTL native kreativnog tima i Lidla!

gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo