Već generacijama, blagdani teško da mogu proći bez vanilin kiflica! Vanilin kiflice, ti fini prhki keksići tradicionalno su dio blagdanske trpeze i svi ih volimo jesti jer mirisom i okusom podsjećaju nas na djetinjstvo i na vrijeme koje provodimo s najmilijima.
Tata Dalibor je još od svoje mame naučio kako pripremati vanilin kiflice, pa ih sada i on peče za svoju kćer, a ovom prilikom pokazao je i nama kako se to radi. I gle, zaista nije teško! Barem se tako čini.
Kako smo se do sada više puta uvjerili, priprema tradicionalnih božićnih kolača, keksića i drugih blagdanskih slastica ostaje nezamisliva bez jednog ključnog sastojka – Zvijezda stolnog, vjernog saveznika slastičara kroz generacije. Zvijezda stolni pomaže da fine slastice koje čine sastavni dio blagdana svaki put uspiju.
U prvoj epizodi serijala Tate koji kuhaju vidjeli smo kako tata Mihovil priprema štrudlu od jabuka po receptu svoje bake, a koju možete vidjeti na linku. U drugoj epizodi specijala tata Tvrtko naučio nas je kako pripremiti ukusne linzer keksiće, a kako se rade ove ukusne poslastice, provjerite ovdje.
A da je Zvijezda stolni zaista nezamjenjivi sastojak koji nikada ne iznevjeri sada nam je pokazao i tata Dalibor, a potvrdila njegova najveća kritičarka - njegova kćer koja mu se pridružila u kušanju.
Sretni blagdani svima uz najfinije blagdanske slastice pripremljene sa Zvijezda stolnim!
A kako pripremiti vanilin kiflice po receptu tate Dalibora, možete pogledati u videu.
Recept:
Sastojci:
250 grama brašna
70 grama šećera
100 grama mljevenih oraha ili badema (tata Dalibor koristio je mljevene bademe)
Zvijezda stolni
1 vanilin šećer
Šećer u prahu
Priprema:
U posudu u kojoj možete zamijesiti tijesto stavite oko 250 grama brašna i dodajte 210 grama Zvijezda stolnog. Ako kojim slučajem u kuhinji nemate vagu nego se vodite odokativnom metodom, na ambalaži Zvijezda stolnog postoje oznake prema kojima možete prilično precizno odrediti potrebnu količinu. Zatim dodajte šećer, fino mljevene bademe ili orahe i vanilin šećer. Sve dobro promiješajte dok se svi sastojci ne povežu.
Površinu za pripremu tijesta pospite s brašnom i nastavite mijesiti dok tijesto ne postane sasvim jednolično i kompaktno. Zatim tijesto vratite natrag u posudu i stavite u hladnjak na oko sat vremena.
Lim za pečenje premažite sa Zvijezda stolnim da se kiflice tijekom pečenja ne zalijepe za podlogu. Kada se tijesto ohladilo, oblikujte u kiflice i poslažite na lim. Pećnicu zagrijte na 160° C i kiflice stavite peći na nekih 8 - 10 minuta. Izvadite ih iz pećnice prije nego što počnu poprimati rumenu boju pa ih zatim još vruće uvaljajte u šećer u prahu.
Dobar tek!
Čak i ako niste iskusni u pripremi blagdanskih slastica, sa Zvijezda stolnim sve je jednostavnije! Tražite ideju za blagdanske deserte? Posjetite Zvijezda Školu slastičarstva i na njihovoj internetskoj stranici otkrijte fantastičnu inspiraciju i recepte za najfinije blagdanske slastice.
Ako mogu ja, možete i vi!
Ovaj sadržaj nastao je u suradnji kreativnog tima RTL-a i našeg partnera Zvijezda.