U vrijeme blagdana, dio tradicije su raznovrsni božićni kolači i slastice koje su u pravilu pripremale naše bake i mame. Međutim ta se tradicija polako mijenja, jer tate sve više ravnopravno preuzimaju kuhinju i spremaju blagdanske delicije u kojima uživa cijela obitelj.
Ono što se ne mijenja jest da je priprema tradicionalnih božićnih kolača, keksića i ostalih vrsta blagdanskih slastica i dalje ne prolazi bez jednog od glavnog sastojka, a to je Zvijezda stolni, već generacijama najvjerniji pomoćnik u slastičarstvu.
Blagdanski klasici koji nas vraćaju u djetinjstvo
U prvoj epizodi video specijala Tate koji kuhaju gledamo tatu Mihovila, oca dvoje djece, koji je inspiriran svojim omiljenim desertom iz djetinjstva, odlučio pripremiti štrudlu od jabuka, baš onakvu kakvu mu je u djetinjstvu pripremala baka.
A kako pripremiti ovaj slatki klasik s jabukama na tradicionalni način, možete pogledati u videu.
Ovih blagdana, Zvijezda nam donosi Super ponudu blagdanskog pakiranja na kojem možete osvojiti prigodne blagdanske darove!
Kako sudjelovati na ovom #akomoguja nagradnom natječaju? Jednostavno je!
Dovoljno je samo skenirati QR kod s prednje strane kutije. QR Kod će vas odvesti na internetsku stranicu Zvijezda Škola slastičarstva. Ovdje unesite svoje podatke, odgovorite na nagradno pitanje i možda baš vi osvojite super poklone među kojima su 25 x 100 eura na poklon kartici i tri kuhinjska robota!
Sretan Božić svima uz najfinije blagdanske slastice pripremljene sa Zvijezda stolnim!
Recept tate Mihovila za bakinu štrudlu od jabuke donosimo u nastavku.
Recept:
Sastojci:
1 kg jabuka
sok pola limuna
Zvijezda stolni
kore za savijače
smeđi šećer
cimet u prahu
šećer u prahu
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte. Na laganoj vatri otopite malu količinu Zvijezda stolnog pa dodajte dvije do tri žličice smeđeg šećera. Potom dodajte pola čajne žličice cimeta u prahu koji će cijeloj smjesi dodati onu prepoznatljiv miris i okus božićnih blagdana. Na kraju u jabuke dodajte sok od pola limuna s kojim ćete postići još bogatiju aromu štrudle. Kada su jabuke omekšale, vrijeme je za pripremu štrudle.
Umjesto korištenja papira za pečenje, lim za pečenje namažite sa Zvijezda stolnim kako vam se štrudla ne bi zalijepila za podlogu, a štrudla će dobiti na sočnosti i na okusu. Ovdje nam je tata Mihovil otkrio i jedan poseban trik.
Za mazanje lima za pečenje dovoljno je razmotati gornji dio zaštitnog omota u kojem je zapakiran Zvijezda stolni i preći preko lima, pa tako možete temeljito namastiti podlogu, a da pritom ne namastite i ruke.
Zatim pripremite dvije kore za savijače za svaku štrudlu i na njih rasporedite smjesu od jabuka. Zamotajte kore, a krajeve preklopite kako smjesa ne bi iscurila tijekom pečenja.
Kad ste ih zamotali, pažljivo ih premjestite na lim za pečenje, a štrudle na kraju premažite s još malo rastopljenog Zvijezda stolnog kako bi se napravila fina hrskava korica. Štrudle stavite peći zagrijanu pećnicu 180° C na oko pola sata, dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Gotovu štrudlu razrežite na komade i pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Čak i ako niste vični pripremi blagdanskih slastica, sve je lakše uz Zvijezda stolni. A ako vam je ponestalo ideja za pripremu blaganskih slastica, posjetite internetsku stranicu Zvijezda Škola slastičarstva i tamo ćete pronaći sve što tražite.
Ako mogu ja, možete i vi!
Sadržaj je nastao u suradnji kreativnog tima RTL-a i partnerom Zvijezda.