U SLAST! / Od predjela do glavnog jela i kolača; imamo nekoliko prijedloga kako da ovaj Uskrs bude malo drugačiji

Image

Uskrs nam je pred vratima, a ono čemu se najviše veselimo je vrijeme koje ćemo oko obiteljskog stola provesti s najmilijima.

20.3.2023.
14:37

Prva asocijacija na uskrsni stol su jaja. A ona su oduvijek simbolizirala novi početak, novi život, obilje, proljeće, pa čak i plodnost.  Još su si stari Egipćani, Perzijci, Grci i Rimljani međusobno darivali jaja kao simbol novog života koji stiže nakon zime.

Ta simbolika ponovnog rođenja idealno se uklopila i u blagdan Uskrsa koji nam stiže u proljeće. A uz jaja, koja simbolično pripremamo i ukrašavamo iz godine u godinu, na blagdanskom stolu nezaobilazni su šunka, mladi luk, rotkvice...

Upravo je tradicija, nešto što se ponavlja iz godine u godinu, ono lijepo, optimistično i sigurno u svakom blagdanu koji provodimo s našim najmilijima. No zašto ovaj Uskrs ne bi bio jednako topao i ugodan, a ipak malo drugačiji?

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Kako upravo u taj svjež početak, životni ciklus koji simbolizira Uskrs, unijeti nešto novo? Pravu inspiraciju možete pronaći u Lidlovom novom katalogu. Uz klasične i tradicionalne namirnice tu je niz delicija i specijaliteta kojima možete dodatno 'zašareniti' svoj uskrsni jelovnik.

Inspirirani ponudom Lidlovih brandova Deluxe, Favorina i Backen, ali i Okusa zavičaja, složili smo nov, a opet dovoljno tradicionalan jelovnik za Uskrs 2023., poseban jer nakon par izazovnih godina iza nas i naših obitelji donosi novi početak.

PREDJELO

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Domaći pereci sa šunkom, sirom i maslinama

Sastojci:

1 kg glatkog brašna

2 dcl ulja

1 kiselo vrhnje

1 jaje

2 žlice ulja

1 suhi kvasac

malo soli

Lidl Deluxe zelene masline

Deluxe ovčji sir s ružmarinom i timijanom

200 grama Deluxe dalmatinskog pršuta

Priprema:

Potrebne sastojke stavite u dublju posudu pa ih sve zajedno izmiješajte dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu izvaljajte pa uz pomoć kalupa u obliku pereca oblikujte perece. Ukoliko slučajno nemate kalupe, perece možete oblikovati i rukama da izgledaju baš kao oni koje je baka pravila kad smo bili mali.

Oblikovane perece stavite na papir za pečenje, koji ste prethodno postavili na veći protvan. Prije stavljanja u pećnicu perece premažite jednim razmućenim žumanjkom.

Na kraju po žumanjku pospite malo krupne soli i stavite perece peći u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Kada površina pereca dobije zlatnu boju, znači da su gotovi.

Prijedlog za posluživanje:

Mekane perece poslužite uz nekoliko pisanica, Lidl Deluxe zelene masline s feta sirom, a za prave sladokusce tu su i Deluxe dalmatinski pršut te prefini Deluxe ovčji sir s ružmarinom i timijanom.

GLAVNO JELO

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Mlada teletina s mrkvom

Sastojci:

1 kg svježe mlade teletine iz Lidlove mesnice (za 4 osobe)

10 dg mrkve

10 dg brokule

4 dg prokulice

10 dg poriluka

4 dg kukuruza šećerca

8 dg cvjetače

Deluxe morska sol s crnim tartufom

Priprema:

Teletinu narežite na manje komade i stavite je kuhati na laganu vatru. Uz to u vodu ubacite i povrće. Kuhajte oko sat vremena na srednjoj temperaturi. Kad je meso gotovo, izvadite ga zajedno s povrćem te servirajte na lijepom pladnju. Tek tad bacite par zrna Deluxe morske soli s tartufima radi savršenog balansa okusa i mirisa.

Prijedlog za posluživanje:

Mladu teletinu s mrkvom i ostalim kuhanim povrćem poslužite uz hren i salatu od matovilca pripremljenu s Deluxe voćnim octom od smokve.

DESERT

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Čokoladni kolač s džemom od marelice

Sastojci:

200 g glatkog brašna

50 g Backen kakaa u prahu

1 Backen prašak za pecivo

prstohvat soli

3 jaja

200 g šećera

115 g maslaca

200 g jogurta

ribana korica naranče

2-3 žlice Lidlovog Deluxe ekstra džema od marelice

100 g Favorina čokolade

1 žličica ulja

Priprema:

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane da se malo ohladi. Brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo pomiješajte u jednoj zdjeli te je ostavite sa strane.

U drugoj zdjeli izmiksajte jaja sa šećerom. Nakon toga umiješajte jogurt sobne temperature i otopljeni maslac pa dodajte koricu naranče i sol. Lagano umiješajte suhe sastojke tako da dobijete glatku smjesu bez grudica. Pripremljenu smjesu izlijte u duguljasti kalup za kolače koji ste prethodno namastili i pobrašnili.

Kolač pecite pola sata na 180°C.

Nakon pečenja ostavite biskvit da se malo ohladi pa ga nešto kasnije izvadite iz kalupa. Potom ga prerežite na dva jednaka dijela, premažite Lidlovim prefinim Deluxe ekstra džemom od marelice te ponovno spojite. Za kraj kolač još prelijte čokoladnom glazurom od rastopljene Favorina čokolade.

Dobar tek i sretan Uskrs!

Sadržaj nastao u suradnji Lidla i RTL native kreativnog tima!

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti