Malo po malo, stiglo nam je pravo jesensko vrijeme, dani kada nam posebno odgovaraju domaća i topla hrana pripremljena od finih sezonskih namirnica. Tako će prigodno u novom izdanju video specijala u kojem za nas kuha popularni chef Tomislav Špiček sve biti u znaku domaće i tradicionalne kuhinje.
U prvoj epizodi gastro specijala Domaće i tradicionalno sa Špičekom by SPAR našem je chefu u goste stigao slavni glumac Đorđe Kukuljica, slavni kazališni, filmski i TV glumac. Đorđe Kukuljica je široj publici poznat po ulogama u mnogobrojnim serijama, a gledatelji ga trenutno mogu gledati u uzbudljivoj seriji 'Sjene prošlosti' u kojoj glumi profesora Edu.
„Kada radite na setu, sigurno jedete mnogo hamburgera, mesa... Zato ćemo, pošto nam je stigla jesen, danas pripremiti jedno krepko varivo“, najavio je Špiček.
Svi znamo da se u ovim jesenskim danima preporuča jesti sezonske namirnice bogate nutrijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnima za jačanje imuniteta i pripremu organizma za hladnije vrijeme. Stoga je naš chef odlučio pokazati kako pripremiti ukusno vegetarijansko varivo od slanutka i tofua, bogato različitim sezonskim povrćem.
Varivo volimo jer je zdravo i jednostavno za pripremu, a sadrži mnoštvo zdravog i ukusnog povrća kao što je poriluk, paprika, tikvice, mladi špinat, mrkva i rajčice punih vitamina. Uz DESPAR slanutak i SPAR Veggie tofu, u pripremi se koristi te DESPAR kuhani grah za još više biljnih proteina i vlakana.
Dok su sjeckali povrće koje će koristiti u pripremi variva, Špiček i njegov gost su u ugodnom druženju razgovarali o aktualnim projektima na kojima se radi, ali i o tome koliko može biti naporan tempo snimanja.
Nakon što je Đorđe, uz malu pomoć chefa Špičeka, narezao poriluk, a chef očistio mrkvu, novi zadatak bio je očistiti žutu papriku i narezati je na komadiće, a njegov je gost prionuo na ribanje mrkve.
Škola pravilnog sjeckanja tikvica
„Kako je glumiti u serijama? Je li naporno stalno tako?“, zanimalo je naš chefa svojeg gosta, a on mu je odgovorio protupitanjem: „Meni je to zapravo aproksimativno identično kao što je tebi u kuhanju. Je li tebi naporno svaki dan u kuhinji?“
„Zna biti i taj dan se maknem s onih 'položaja' koji su bitni. Maknem se i odem raditi nešto drugo. I shvatio sam, ako idem raditi, a ne radi mi se, ne izađe na dobro“, bio je iskren naš chef.
Nakon što su nasjeckali poriluk, papriku, naribali mrkvu i sve to povrće u lonac da se prži na laganoj vatri na malo SPAR PREMIUM ekstra djevičanskog maslinovog ulja, chef Špiček je svojem gostu dao novi zadatak, uz malo više slobode. „Molim te, nareži ove tikvice, ali neka oblici budu kako ti želiš“, uputio ga je Špiček.
Za to vrijeme, chef je dodao DESPAR slanutak i DESPAR kuhani grah u povrće koje se već lagano dinstalo u loncu.
„To su oblici koje si odredio za varivo? Mislim, na žlicu jedemo…“, čudio se Špiček pa poslao svojeg gosta na 'popravni' iz rezanja tikvice, koja je ipak trebala biti nasjeckana na nešto manje komadiće nego je to njegov gost prvotno učinio.
„Zapravo smo dobar par“, komentirao je Đorđe Kukuljica. „Jesmo, jesmo... Ja sam zadovoljan“, zaključio je. Chef je potom u lonac dodao svježe nasjeckane rajčice, tikvice koje su nakon popravnog izrezane na osjetno manje komadiće i SPAR Veggie tofu. Zatim je sve začinio soli, paprom, mažuranom, timijanom i origanom i ostavio da se još malo kuha.
„Pogledaj kakav fini povrtni temeljac ima SPAR“, pokazao je Špiček svoj gostu. „Uštedite na cijeni, ne na kvaliteti“, otpjevao je umjesto odgovora šarmantni Đorđe u svojem stilu.
Zatim je na sve sastojke dodao DESPAR povrtni temeljac i ostavio da se kuha još nekih 15 minuta. Na kraju je dodao mladi špinat i ostavio sve zajedno kuhati još dvije minute, a nakon toga varivo je bilo spremno za serviranje.
Kada je sve bilo gotovo, došlo je vrijeme za uživanje. „Đorđe, kad pogledaš ovo, reci da ovo varivo ne puca od zdravlja. Kakvog povrća sve ovdje imamo. Ovo varivo diše od zdravlja“, zaključio je chef Špiček.
Sastojci:
DESPAR slanutak 500 grama
SPAR Veggie tofu 300 grama
1 poriluk
1 žuta paprika
200 grama mrkve
250 grama tikvica
DESPAR kuhani grah
250 grama rajčice
SPAR sol po ukusu
SPAR papar po ukusu
SPAR timijan
SPAR mažuran
SPAR origano
50 grama mladog špinata
DESPAR povrtni temeljac
SPAR PREMIUM ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
U loncu zagrijte SPAR PREMIUM ekstra djevičansko maslinovo ulje, ubacite naribanu mrkvu, narezani poriluk, i žutu papriku pa pržite tri minute uz miješanje. Nakon toga dodajte ocijeđeni DESPAR slanutak i DESPAR kuhani grah, tikvicu koju ste narezali na kockice, nasjeckane rajčice i SPAR Veggie tofu. Sve to začinite sa soli, paprom, mažuranom, timijanom i malo origana.
Ostaviti da se dvije minute kuha uz konstantno miješanje, a potom dodajte DESPAR povrtni temeljac. Nakon 15 minuta kuhanja dodajte mladi špinat i nastavite kuhati još koju minutu pa maknite s vatre. Poslužite.
Dobar tek!
„Pozdrav svima koji vole dobro jesti od Tomice i Đorđe“, poručio je za kraj Đorđe Kukuljica.
I u ovom kulinarskom specijalu za sve namirnice pobrinuo se SPAR, a ostale sezone kulinarskih specijala sa Špičekom by SPAR dostupne su na linku.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.