U našim krajevima roštilj je mnogo više od obroka, roštilj je prije svega društveni događaj i povod za druženje u kojem podjednako uživaju i svejedi, ali i ljudi koji ne jedu meso i mesne prerađevine. Imajući to na umu, naš popularni chef Tomislav Špiček u svojim je BBQ majstorijama ugostio slavnog blogera, voditelja i putnika Ribafisha i pripremio mu posebno iznenađenje.
U perfektnom zelenom okruženju imanja Dedina sjenica s pogledom na Zagreb, Špiček je odlučio za Ribafisha pripremiti ukusne vege delikatese s roštilja i pokazati mu da roštilj može biti jednako ukusan i bez mesa. „Ribafish je poznat kao veliki gurman i voli pojesti od tripice pa sve do steakova, zašto ne probati i ovaj program“, rekao mu je Špiček.
Pritom se poslužio bogatim SPAR Veggie programom s mnoštvom veganskih i vegetarijanskih proizvoda kao stvorenih za uživanje u roštilju. Za ovu priliku, Tomilav Špiček je odabrao SPAR Veggie Bio-tofu, Halloumi sir za grillanje koji izvrsno ide uz Veggie hamburger te više vrsta veganskih i vegetarijanskih kobasica u kombinaciji s različitim gotovim SPAR namazima. Uz vegetarijanske hamburgere i kobasice, chef Špiček odlučio pripremiti vegetarijanske ražnjiće s hranjivim tofuom i zdravim sezonskim povrćem.
„Vegetarijanski ražnjići su super izbor i za klince, ne samo zato što su zdravi nego su i šareni, a djeca posebno vole šarenu hranu", istaknuo je Špiček. Uz ražnjiće, Špiček je pripremio otvorene vege hamburgere sa sirom u lepinji, koji je začinio gotovim namazima. Jedan je povrtni namaz, a drugi je namaz od rajčice i bosiljka kako bi hamburgeri bili oplemenjeni s dvije različite arome.
Recept: Vegetarijanski ražnjići
Sastojci:
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- SPAR Veggie tofu
- Tikvice
- Paprike
- Malo maslinovog ulja
- Začini po želji
U najnovijem izdanju emisije BBQ majstorije sa Špičekom, naš se domaćin u pripremi ražnjića poslužio zanimljivim trikom. Za ražnjiće, Tomislav Špiček je umjesto kupovnih štapića iskoristio mirisne grančice ružmarina. Paprike i tikvice narezati na kockice. Nakon što ste narezali povrće, komade povrća i tofua naredajte na štapić ružmarina, zatim poškropite s nekoliko kapi maslinovog ulja. Nakon pečenja na grillu, posolite po ukusu, a gotovim ražnjićima možete po želji dodati i malo pikantnog umaka.
Prilog: Salata od komorača
Sastojci:
- Jedan komorač
- Malo maslinovog ulja
- Sok jednog limuna
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Prema Špičekovom receptu, prije konzumacije komorač se treba dobro ohladiti u hladnjaku. Komorač se razreže na pola i zatim se izreže tvrdi kocen. Kod pripreme salate od komorača, Špičeku je u pomoć priskočio Ribafish koji je prema Špičekovom naputku narezao ostatak komorača na tanke trakice. Izrezani komorač se začini sokom od svježe iscijeđenog limuna i s malo maslinovog ulja.
Prilog: Zelena salata s rotkvicama
Sastojci:
- Jedna glavica zelene salate
- Mlade rotkvice
- Mladi luk
- Malo maslinovog ulja
- Sok limuna
- Sol i papar po ukusu
Tomislav Špiček je za vege roštiljanje odabrao prenosivi plinski roštilj koji radi na plinsku bocu i odličan je izbor za grilanje na otvorenom. Chef Tomislav Špiček je na roštilju zapekao lepinje, vegetarijanske burgere, vegetarijanski sir za grill te nekoliko vrsta vegetarijanskih kobasica te naravno ražnjiće na štapiću od ružmarina. Uz glavno jelo poslužene su dvije vrste salate, zelena salata s rotkvicama i mladim lukom te pomalo egzotična salata od divljeg komorača.
A sve što vam je potrebno za ukusni i zdravi vegetarijanski roštilj možete pronaći u INTERSPAR hipermarketu. Robna marka SPAR Barbecue u svojoj ponudi ima veliki izbor različitih roštilja, od plinskih roštilja, električnih roštilja te klasične roštilje na ugljen. Uz veliki izbor roštilja, u ponudi je i sav dodatni pribor poput zaštitnih rukavica, hvataljki, silikonskih posuda za roštilj, kutija i daski za dimljenje pa sve do seta za pečenje pizze na grillu.
Za kraj, Tomislav Špiček je Ribafishu poklonio jedinstveni i praktičan poklon koji će mu itekako dobro doći u proljetnim i ljetnim danima koji nam dolaze. Casus Grill, jednokratni grill s drvenim rešetkama i ugljenom je praktični i ekološki proizvod, 100% biorazgradiv pa tako ostatke ugljena preostale od roštilja možete iskoristiti kao prirodno gnojivo za vaše biljke.
Sadržaj je nastao u suradnji s partnerom SPAR Hrvatska prema najvišim uredničkim standardima Net.hr-a.