NIKŠA BRATOŠ TIJEKOM RASPRAVE O KRIZI NA ESTRADI: / 'U Hrvatskoj vjerojatno nema glazbenika koji spadaju u jako imućne građane'

Glazbeni producent Nikša Bratoš rekao je da se u ovom razdoblju nije održalo ni 10 posto koncerata

4.8.2020.
9:36
HRT

U sinoćnjem Otvorenom raspravljalo se o sektoru kreativne industrije koji je jedan od najteže pogođenih krizom. Glazbeni producent Nikša Bratoš rekao je da iza zvijezda stoji cijeli tim ljudi koji od tog posla žive, a nemaju visoke honorare, prenosi HRT. "Nemate vjerojatno nekih glazbenika koji spadaju u jako imućne građane u Hrvatskoj", rekao je Bratoš. Na pitanje je li točno da se samo oko 10 posto koncerata održalo, odgovorio je: "U ovom razdoblju niti toliko".

"Ako gledamo pad ove grane industrije, više od 90 posto. To je zaista jako pogođeno", dodao je. "Moramo se prilagoditi na to da možda naredne dvije godine neće biti nekog normalnog stanja, 'ajmo se prilagoditi kako ćemo funkcionirati u ovim uvjetima", poručio je.

Ni kazališta ne stoje dobro

Ecija Ojdanić, ravnateljica Kazališta Moruzgva, izjavila je da su trenutno na 60 posto prošlogodišnjeg rezultata u smislu broja predstava te da je dobit puno manja. "Moja odluka, poslovna i ljudska i životna, je bila da trebamo nastaviti raditi, da dobit kazališta treba biti nikakva, ali da svi ljudi, a od Moruzgve živi 12 ljudi, primaju svoje honorare, svoje plaće, naravno, uz pomoć Ministarstva kulture", objasnila je.

Puno filmskih projekata je zaustavljeno

Stanje u filmskoj industriji komentirala je Maja Vukić, predsjednica Hrvatske udruge producenata. Rekla je da je puno projekata zaustavljeno, odnosno odgođeno. Trenutno se u Hrvatskoj snimaju dvije serije za HRT, a uspješno je završeno snimanje jednog filma u Covid-uvjetima, navela je. Dodala je da, što se tiče stranaca, postoje najave za rujan za jedan film u Dubrovniku, no u manjem kapacitetu nego što je trebao biti. Osim toga, jedna njemačka serija trebala bi se snimati u kolovozu ili rujnu, rekla je. "Stranci su dosta konzervativni u svojim procjenama", dodala je Vukić.

Maksimalni iznos kredita je 800.000 eura po korisniku

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je da je Hrvatska prva europska zemlja koja je počela otvarati svoj kulturni sektor. "Mi i dalje nastavljamo raditi na način da pokušavamo osigurati maksimalnu sigurnost i izvođačima i publici (...) i napraviti najviše što se može u tim okolnostima", poručila je.

Od prošlog tjedna aktivna je kreditna linija za obrtna sredstva teška 300 milijuna kuna. Iva Debanić, voditeljica Službe za jamstva HAMAG BICRO, rekla je da su prihvatljivi korisnici subjekti malog gospodarstva koji su svrstani u kategoriju kulturne i kreativne industrije, što obuhvaća kazališta, ples, izvedbene umjetnosti, nakladnike i knjižare, baštinu, arhitekturu, čak i video-igre i slično. "Maksimalni iznos kredita, a samim time i jamstva iznosi 800.000 eura po korisniku", rekla je Debanić. Objasnila je da se krediti mogu koristiti u razdoblju od šest mjeseci, otplata je definirana od jedne do pet godina, a omogućena je godina dana počeka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali