Play ponuda

BITKA ZA ŽIVOT / Emilia Clarke progovorila o borbi s teškom bolešću: 'Dio mog mozga više nije upotrebljiv'

Image
Foto: Profimedia

Glumica Emilia Clarke izjavila je da joj nakon što je pretrpjela dvije aneurizme, nedostaje dosta toga u mozgu

18.7.2022.
23:10
Profimedia
Play ponuda

Poznata glumica Emilia Clarke (35) otkrila je više detalja o svojim strahovima za zdravlje koji su joj skoro uništili život.

Neizdrživa bol

Zvijezda Igre prijestolja rekla je da je prošla kroz 'najneizdržljiviju bol' dok je patila od dvije različite aneurizme 2011. i 2013. godine.

"Dio mog mozga više nije upotrebljiv, izvanredno je da mogu govoriti, ponekad artikulirano, i živjeti svoj život potpuno normalno bez ikakvih posljedica. Ja sam u stvarno, stvarno manjini ljudi koji to mogu preživjeti", rekla je Clarke tijekom intervjua za BBC-jev Sunday Morning.

Glumica se zatim prisjetila vremena kada je vidjela snimke svog mozga nakon aneurizme. "Nakon moždanih udara, čim bilo koji dio vašeg mozga više ne dobije krv ni na sekundu, nestao je", nastavila je Clarke. "Dakle, krv pronalazi drugačiji put kretanja, ali onda ono što nedostaje je nestalo", dodala je.

Iskreno o aneurizmama

Godine 2019. Clarke je prvi put progovorila o svojim aneurizmama u eseju pod naslovom "Bitka za moj život", otkrivajući da je gotovo umrla od straha. Njezina prva hospitalizacija uslijedila je 2011. nakon završetka prve sezone Igre prijestolja.

Clarke je rekla da je bila u teretani kada se počela osjećati kao da joj elastična traka steže mozak. Prevezena je u Nacionalnu bolnicu za neurologiju i neurokirurgiju u Londonu gdje je podvrgnuta operaciji mozga.

Image
BRAVO, CURO! /

Anđa Marić nije mogla hodati, a sad je objavila video od kojeg ćete se naježiti: 'Žena zmaj'

Image
BRAVO, CURO! /

Anđa Marić nije mogla hodati, a sad je objavila video od kojeg ćete se naježiti: 'Žena zmaj'

Nakon što je završila treću sezonu hit HBO-ove serije, glumica je rekla da je napravila CT mozga koji je pokazao da se izraslina na drugoj strani mozga udvostručila i da mora na operaciju. Nakon drugog zahvata, Clarke je rekla da se probudila vrišteći od boli. "Procedura nije uspjela", objasnila je glumica. "Imala sam veliko krvarenje i liječnici su jasno rekli da su moji izgledi za preživljavanje neizvjesni ako me ponovno ne operiraju. Ovaj put su morali pristupiti mom mozgu na staromodan način, kroz lubanju, a operacija se morala odmah izvesti", objasnila je.

shimmer fallback
shimmer fallback

Pomaže drugima

Od tada Clarke pomaže drugima. Osnovala je SameYou, dobrotvornu organizaciju koja podržava žrtve moždanog udara i ozljeda mozga putem usluga emocionalnog, mentalnog zdravlja i kognitivnog oporavka.

"Pomislila sam, 'Pa, ovo si ti', rekla je za Sunday Morning. "Ovo je mozak koji imaš. Dakle, nema smisla stalno razbijati glavu o tome čega možda nema", rekla je Clarke, piše Eonline.

Play ponuda
Play ponuda